Èxit de la Jornada Col·legial de les comarques de Girona

Publicada el 07/07/2009

El 4 de juliol va tenir lloc la Jornada Col·legial de les comarques de Girona, un esdeveniment organitzat per la Secció Territorial de Girona del Col·legi. L'objectiu de la jornada era poder compartir coneixements i experiències professionals, així com donar a conèixer la Fisioteràpia com a ciència transversal. L'acte va reunir, a l'Escola Universitària de Fisioteràpia Garbí de Salt (Girona), uns 65 fisioterapeutes que van poder gaudir de les investigacions i experiències d'altres companys.

A les 10.00 h va tenir lloc la inauguració oficial de l'acte, que va ser a càrrec d'Antoni Narbona, director acadèmic de l'EUF Garbí i exdegà del Col·legi, i de Francesc Escarmís, actual degà del CFC.

La primera taula, "Fisioteràpia en Pediatria", va ser moderada pel vicesecretari de la Junta de Govern, Sr. Gabriel Liesa, i va acollir les ponències: "Natació terapèutica segons el concepte Halliwick" (Margarita Boero), que ens va mostrar de quina manera aquest tipus de natació terapèutica pot enriquir les habilitats psicomotores del nen dins i fora de l'aigua; i "Protocol de Fisioteràpia respiratòria precoç en nens diagnosticats de Fibrosi Quística per cribratge neonatal" (Andrea Valiente, Núria López, Vanessa Rodríguez, Montserrat Bosque i Jordi Costa), per la qual es va poder concloure que el diagnòstic de cribratge neonatal de la FQ ens permet iniciar la Fisioteràpia respiratòria d'una manera precoç.

Posteriorment, la segona taula de debat, "Fisioteràpia Respiratòria", va acollir les ponències:"Avaluació del test de marxa de 6 minuts en nens amb FQ" (Vanessa Rodríguez, Núria López, Andrea Valiente, Montserrat Bosque i Alejandra Sànchez), que estudia la tolerància a l'exercici en les malalties respiratòries cròniques; "Fisioteràpia diafragmàtica com a mitjà per millorar la ventilació pulmonar" (Cristina Domínguez i Anna Pous), l'objectiu de la qual era poder assolir una millora del rendiment físic de l'esportista mitjançant una major ventilació pulmonar; i "Maneig de la reagudització respiratòria d'un nen amb atrofia espinal tipus II, amb ventilació mecànica no invasiva i Fisioteràpia amb suport instrumental de l'in-exufflator" (Andrea Valiente, Núria López, Vanessa Rodríguez, Montserrat Bosque i Georgina Mateu), que ens van mostrar que si es complementa la Fisioteràpia convencional amb un pressió inspiratòria positiva en forma de BIPAP i l'in-exsufflator, s'aconsegueix una milloria en l'evolució de les reaguditzacions respiratòries dels malalts.

A la tarda, les taules de debat van ser moderades per la presidenta de la Secció Territorial de Girona, Sra. Marta Romera. La tercera taula tractava sobre "Fisioteràpia en el tractament de les afeccions neruromusculosquelètiques", i es va iniciar amb la ponència "Disfunció craneomandibular" (Leandro Gutman), que ens va mostrar la important aportació de la Fisioteràpia en els trastorns mandibulars i la necessitat d'incloure la nostra professió dins de l'equip multidisciplinari que tracta aquestes patologies. La següent ponència portava per títol "Valoració i tractament del dolor lumbar: una eina fonamental per a la praxi del fisioterapeuta" (Fernando Ruiz), que va concloure que la neurodinàmia ha de ser una eina essencial per a la pràctica diària del fisioterapeuta que treballi amb teràpia manual; i per acabar "Educació per a la sedestació: posició neutra, activació muscular i protecció articular (Xavier Sala), que ens va presentar una evidència creixent que, en dolors lumbars no específics, hi ha un desequilibri en diferents grups musculars.

Finalment, la darrera i quarta taula de la jornada, "Miscel·lània", va acollir les ponències: "Estudi de validació de la Pauta Domiciliària d'Exercicis de Fisioteràpia Postconvalescència" (Xavier Quintana i Sònia Pineda), que ens va plantejar com es podia garantir el manteniment funcional del pacient geriàtric després d'un ingrés; i "Gimnàstica Abdominal Hipopressiva (GAH) en grup per complementar el tractament de les disfuncions del sòl pelvià" (Olga Domènech), que ens va presentar el funcionament i organització d'un grup de GAH i com, aquesta pràctica, aporta beneficis a la dona en els aspectes relatius a la pèrdua d'orina, la disminució del perímetre abdominal i l'augment de tonificació de la musculatura del sòl pelvià.

Amb posterioritat a les presentacions es van atorgar els premis a les millors ponències, guardons que van decidir els mateixos assistents amb les seves votacions. L'Olga Domènech (426 punts) va ser la primera classificada i va obtenir una beca de 300 euros en formació del Col·legi. La segona posició va ser per a en Xevi Sala (401 punts), que va rebre 300 euros en material de Fisioteràpia ofert per Enraf Nonius Prim, i finalment, el tercer classificat va ser l'Andrea Valiente (395 punts), que podrà gaudir d'una llitera cedida per Bosch Ortopèdics.

La Jornada es va cloure amb els parlaments de part de les integrants de la Secció Territorial de Girona, les quals van agrair l'assistència als presents, així com la seva participació en els intensos debats que es van poder veure i escoltar al llarg de tot el dia i que, de ben segur, serviran per millorar i impulsar la nostra professió.

Fotografies

Jornada Col·legial Girona Jornada Col·legial Girona Jornada Col·legial Girona

Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×