Un servei col·legial d'orientació laboral es posa en marxa: el SOL

Publicada el 12/11/2010

En la XXVI Assemblea Ordinària i Extraordinària del passat mes de desembre es va aprovar la creació del Servei d'Orientació Laboral (SOL). Es tracta d'un recull de recursos que tenen com a objectiu principal orientar i ajudar el col·legiat a fi que pugui assolir els seus objectius personals i professionals en l'exercici de la Fisioteràpia. Vetlla pels interessos i la dignitat de la professió i dels professionals i s'assegura que les activitats relacionades amb la Fisioteràpia s'emmarquin dins d'una situació legal i ètica.
Per preparar la posada en marxa d'aquest nou servei i conèixer la situació professional dels nostres col·legiats i col·legiades, es va remetre un qüestionari a tots els col·legiats. Vam rebre un total de 722 respostes, que representa el 8,2% del nostre col·lectiu.

D'entre les respostes rebudes, creiem convenient destacar els aspectes següents:

  1. Un 71,7% de la professió té entre 21 i 35 anys.
  2. El 77,2% dels enquestats han realitzat formació continuada i el 54,4%, un postgrau. Destacar que un 13,8% dels enquestats disposen d'una altra titulació universitària.
  3. El 64% dels col·legiats que van respondre l'enquesta treballa per compte aliè.
  4. El 97,7% dels enquestats exerceix la Fisioteràpia; el 80,9%, en l'àmbit privat. Del tant per cert que treballa com a fisioterapeuta, un 66,3% ho fa en l'especialitat de traumatologia i un 43,3% en geriatria.
  5. El 74,9% dels enquestats han trigat menys de 6 mesos en trobar feina.
  6. El 30,5% vol canviar de feina i, d'aquests, el 64% és per millorar el sou.

Amb l'anàlisi d'aquestes dades podem concloure que:

El professional de la Fisioteràpia, a Catalunya, és eminentment jove, està preparat a nivell educatiu i té inquietud per ampliar els seus coneixements. La majoria treballa per compte aliè, especialment en el sector privat, i es dedica, en gran mesura, als àmbits de la traumatologia i la geriatria. Laboralment, la majoria exerceix la Fisioteràpia i troba feina amb facilitat, tot i que considera que la seva preparació i coneixements no són proporcionals al sou que cobra, essent aquest el motiu principal que l'impulsa a canviar de feina.

Som conscients que aquesta enquesta representa una realitat, però paradoxalment, tant a través de la bústia de suggeriments 'Opina' com del correu electrònic, rebem missatges de col·legiats que denuncien la manca d'oportunitats laborals i els sous baixos. Aquests queixes, entre d'altres, ens van portar a plantejar la necessitat de crear un espai com el SOL, que neix com un repositori de recursos on el fisioterapeuta pot cercar de manera clara i endreçada informació sobre oferta pública d'ocupació, voluntariats, convenis col·lectius, treball a l'estranger i oposicions, entre d'altres. En resum, és un nou servei que ofereix el CFC per ajudar-vos tant en la tasca de cercar feina com en l'autoocupació.

El dilluns 22 de novembre a les 20.00 h, la seu del Col·legi acollirà la conferència de presentació d'aquest nou projecte. Aquesta conferència serà conduïda pel vicedegà del Col·legi, Sr. Manel Domingo, juntament amb el vicesecretari, Sr. Gabriel Liesa, que explicaran als col·legiats assistents d'on sorgeix aquest nou servei, quins són els continguts que es trobaran al web i què s'ofereix als col·legiats amb aquest projecte. A més l'acte comptarà amb la intervenció de la Sra. Marion Suffert, doctora en dret, sòcia de Vasis Conseil i consultora especialitzada en gestió de carrera i control de plans socials, que acostarà els assistents a la recerca activa de feina i a la definició del projecte de vida en el treball per compte propi o aliè.

Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio