La Comissió d'Onco-Hematologia i Cures Pal·liatives del CFC presenta la conferència "La Fisioteràpia dóna la mà a l'oncologia"

Publicada el 28/12/2012

El passat 13 de desembre, la Comissió d'Onco-Hematologia i Cures Pal·liatives del CFC, de la mà de la Sra. Carolina Garcia, va presentar la conferència "La Fisioteràpia dóna la mà a l'oncologia". Aquesta conferència va servir per mostrar quin és el paper de la Fisioteràpia i del fisioterapeuta en les diverses afectacions oncològiques.

La Sra. Garcia va iniciar la conferència fent un repàs al què coneixem per malalties oncològiques, un grup de malalties produïdes per una proliferació de cèl·lules malignes que no estan controlades pel cicle cel·lular fisiològic, cosa que comporta una alteració del funcionament de l'òrgan afectat i que, a la llarga, pot afectar més parts de l'organisme.
Va fer incidència en què les malalties oncològiques no fan distinció d'edat ni sexe, si bé és cert que és una patologia més comuna en la gent d'edat més avançada. En aquest sentit va explicar que, tot i que la nostra societat està cada cop més envellida, gràcies als diagnòstics primerencs actualment es detecten més casos de càncer; aquest fet juntament amb la millora en els tractaments, provoca que el risc de mortalitat disminueixi, motiu pel qual les malalties oncològiques estan esdevenint, en molts casos, cròniques.

Segons la Sra. Garcia, els fisioterapeutes podem ajudar en totes les fases del procés oncològic: en la prevenció, durant els tractaments, un cop s'ha superat la malaltia i en un estadi pal·liatiu quan la malaltia està ja en una fase avançada. A més, va destacar la importància del treball en equip, de l'atenció multidisciplinària.

A grans trets i pel que fa a la prevenció, els fisioterapeutes, com a agents de salut, hem de promoure hàbits saludables i afavorir una activitat física regular; en els efectes secundaris dels tractaments intentarem minimitzar-los, mitjançant, entre d'altres i segons quin sigui l'òrgan afectat, la millora de la ventilació pulmonar, el tractament dels limfedemes, la realització d'exercicis actius per a la millora de la força muscular i l'equilibri, i ajudant en la tolerància a l'esforç.
Posteriorment va fer un repàs de quin és el paper de la Fisioteràpia atenent a les diferents ubicacions on està localitzat el tumor, quins són els nostres objectius i quines eines emprem per tal de pal·liar els problemes que puguin alterar la funcionalitat i la disminució de la qualitat de vida del pacient per aconseguir retornar-li la seva dinàmica personal, laboral, social i familiar.

La Sra. Garcia també va exposar la importància de la Fisioteràpia un cop s'ha superat la malaltia, fet que permet pal·liar els efectes secundaris dels tractaments tals com la fatiga, el cansament, l'augment de pes i els dolors ossis. Va fer referència a la importància de la Fisioteràpia en un estat avançat de la malaltia, quan l'objectiu no és curar el pacient sinó, juntament amb els familiars, la resta de l'equip i les persones que en tenen cura, millorar la seva qualitat de vida mitjançant el manteniment de les capacitats, de la funcionalitat i de la potenciació de l'autonomia.

Per finalitzar, la Sra. Garcia va voler ressaltar que, atesa la complexitat del procés dels pacients amb càncer és important que els fisioterapeutes els atenguin en totes les etapes de la malaltia i en els diferents nivells assistencials, ja sigui a l'hospital, en l'atenció primària o al domicili, per així assegurar una correcta continuïtat en l'atenció a les necessitats que el pacient pugui tenir i contribuir a una millor qualitat de vida.

Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Esta web utiliza 'cookies' para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Al seguir navegando aceptas nuestra política de cookies.×