El segon Cafè-Tertúlia del CFC tracta la importància del paper del fisioterapeuta en una emergència internacional

Publicada el 19/04/2013

El passat 17 d'abril va tenir lloc, a la seu col·legial, el 2n Cafè-Tertúlia Solidària del CFC, que va comptar amb la presència del Sr. Guillem Job, president i fundador de la Fundació Ajuda al Desenvolupament Emergències Internacionals (FADEI), i de la Sra. Maria Boltes, la primera fisioterapeuta voluntària formada pel CFC que ha participat en un projecte de cooperació internacional, concretament a Uganda.

La xerrada anava destinada a valorar la importància del paper del fisioterapeuta en una emergència internacional, un valor que, d'acord amb el Sr. Job, "no ens havíem adonat de la importància que tenia fins que l'equip mèdic que vam enviar al terratrèmol d'Haití ens ho va fer veure. Els metges feien intervencions quirúrgiques urgents i, després, tornaven a casa seva; ningú es quedava allà per fer el seguiment i el tractament necessaris".

II Cafè-Tertúlia Solidària - FADEI    

No després d'una catàstrofe internacional, però sí per resoldre un important problema social de discriminació i manca de recursos (al districte de Kitgum, Uganda, hi ha prop de 100.000 nens dels quals gairebé 10.000 són orfes i 2.800 pateixen alguna discapacitat), FADEI va posar en marxa, els mesos d'abril-maig del 2012, un projecte de cooperació al desenvolupament que va permetre la primera experiència d'una fisioterapeuta formada al Curs de formació en línia de voluntariat de la Fisioteràpia en Cooperació Internacional del CFC, la Sra. Maria Boltes, que, gràcies als seus coneixements, capacitats i actitud, va poder avaluar la població diana del projecte, aplicar tractaments personalitzats de Fisioteràpia i educar al personal local de Kitgum per a la continuació dels tractaments.

Va ser la pròpia Maria Boltes qui ens va explicar la seva visió i experiència personal a Uganda, on va treballar en un projecte de cooperació internacional en un col·legi amb nens discapacitats, principalment sords; alguns d'ells també tenien discapacitats físiques (especialment hemiplegies) i cognitives. A més de a l'escola també van treballar en una clínica privada del districte de Kitgum.

Tot i una magnífica experiència personal i professional, tant la Sra. Boltes com el Sr. Job van reconèixer que, en aquesta primera presa de contacte "les expectatives que ens havíem creat potser eren massa altes", però que el viatge havia servit per poder valorar les mancances i tornar-hi el proper any amb la lliçó apresa: l'objectiu de FADEI, a partir d'ara, serà exclusivament formatiu atès que "volem formar la gent d'allà, volem posar una llavor perquè la nostra feina tingui sentit i doni els resultats esperats a llarg termini".

Per la seva banda, el Sr. Job ens va explicar que FADEI és una ONG sense ànim de lucre que, mitjançant la cooperació nacional i internacional, treballa per afavorir processos de desenvolupament que garanteixin la igualtat d'oportunitats de les persones i els pobles a través de projectes autosostenibles de desenvolupament integral, formatius i/o assistencials. Com no podia ser d'altra manera, ateses les circumstàncies socioeconòmiques actuals, ens va explicar que, com la majoria de les ONG, s'han hagut de reinventar per poder seguir donant resposta a les necessitats que es creen tant al nostre país com a fora; per aquest motiu s'han convertit en una SL que, bàsicament, aconsegueix fons oferint formació externa, orientada a tres àmbits: sanitari, de rescat aquàtic i d'emergències en alta muntanya. Aquesta nova via d'autosubsistència els hi permet que la fundació segueixi podent treballar arreu del món portant els seus coneixements, experiència i solidaritat allà on és necessària.

Us recordem que el tercer Cafè-Tertúlia Solidària es realitzarà el proper dimecres 15 de maig a les 19.00 h a la seu del CFC, a càrrec Nuestros Pequeños Hermanos (NPH), una entitat que desitja donar una família i una llar permanent a nens orfes o abandonats i a d'altres que viuen en situació de risc i d'extrema pobresa mitjançant programes educatius de qualitat i atenció sanitària.

Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio