El nostre company Toni Maya presenta el "Passat, present i futur de la Fisioteràpia en la població" a la I Jornada Salut Informa

Publicada el 22/04/2013

El passat 12 d'abril, va tenir lloc, a la seu del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona la I jornada de la revista digital Salut Informa, sota el lema "Com millorar la salut de les persones". Entre les conferències que s'hi exposaven hi havia la titulada "Passat, present i futur de la Fisioteràpia en la població", impartida pel nostre company de la Secció Territorial de Tarragona Sr. Antonio M. Maya Martín, que treballa en l'àmbit de l'atenció primària de l'ICS a l'ABS Constantí. L'objectiu d'aquesta conferència era donar a conèixer el que havia aportat la Fisioteràpia a la salut de les persones al llarg de la història.

Jornada Salut Informa Tarragona

L'exposició es dividia en tres parts diferenciades. En una primera part, es definia què és un fisioterapeuta i què és la Fisioteràpia. És important destacar que per definir què és la Fisioteràpia, es va fer un recorregut per les diferents definicions que aquesta disciplina ha tingut al llarg de la història. Es va donar a conèixer el seu significat etimològic, resultat de la suma de les paraules gregues "physis" (natura) i "therapeia" (tractament), és a dir, que la Fisioteràpia vol dir, ni més ni menys, "tractament a través de la natura". A partir d'aquí es van exposar les diferents definicions oficials de Fisioteràpia, des de la promulgada per l'OMS l'any 1958 fins a la més actual, la de l'any 2012, per part del Consejo General de Colegios de Fisioterapeutas, on s'introdueix el concepte d'"acte fisioterapèutic", amb el que això aporta a la figura del fisioterapeuta: rigor, professionalitat i concreció en el que és la nostra feina. Si tenim en compte les diferents definicions al llarg de la història es pot veure com han anat evolucionant, reflectint sempre, en cada moment, què feia justament la Fisioteràpia per a la salut de la població en el moment en que es definia.

Jornada Salut Informa Tarragona

En una segona part, la conferència ens va endinsar en un recorregut per les diferents tècniques utilitzades per la Fisioteràpia al llarg de la història, des dels primers egipcis i les seves tècniques de moviment, calor i massatge, passant per la Grècia antiga (amb l'aparició dels primers autors amb nom propi), arribant a Roma i la seva aportació en el camp de la balneoteràpia mitjançant les seves famoses termes, l'"aturada" de coneixement de l'època medieval... fins arribar a l'època moderna, caracteritzada per l'ús del mètode científic, la proliferació de tècniques més acurades i concretes i l'aparició de, cada vegada, més autors que intenten deixar una empremta de qualitat en la Fisioteràpia a través de les seves aportacions; per acabar en el temps contemporani actual, on s'intenten utilitzar noves tècniques que ajudin a la salut de les persones. L'objectiu d'aquesta segona part era donar a conèixer tot el que aportava la Fisioteràpia a la població per tenir cura de la seva salut, en cada moment de la història de la humanitat, reflectint d'aquesta manera que la Fisioteràpia sempre ha estat al costat de les persones. Aquesta segona part va acabar amb un recorregut històric contextualitzat a Espanya i concretat en dates importants per a la nostra professió: des dels primers "practicants-massatgistes" de mitjans del segle XIX, passant per l'especialització en Fisioteràpia dels ajudants tècnics sanitaris (els famosos ATS) de meitat del segle XX, els primers indicis d'associacionisme professional, fins l'actualitat, on els fisioterapeutes ja podem obtenir el títol de doctor, amb el que això comporta: ja podem investigar i fer docència.

A la tercera part de la conferència, la de les funcions del fisioterapeuta, s'explicava com s'ha passat del fisioterapeuta purament assistencial al que pot investigar i ensenyar. És a dir, actualment, el fisioterapeuta continua duent a terme una tasca assistencial, la més freqüent i molt important, però s'endinsa en una no menys primordial, que és la de la investigació i la docència. La investigació de noves tècniques o la revisió de les que ja tenim aporta qualitat, projecció i seriositat a la nostra professió i als tractaments que oferim. I la docència d'aquestes investigacions és necessària i gairebé imprescindible per a la promoció com a professionals que som de la sanitat i per a la nostra professió, per donar-nos a conèixer cada vegada més i per ser cada cop més considerats per la població i per altres professionals sanitaris. La publicació d'aquestes investigacions en revistes sanitàries és una eina fonamental per acabar de formar part d'una elit sanitària. Funcions, totes elles, que s'ajunten a la de la gestió, gestió de centres sanitaris de Fisioteràpia, per tal que l'atenció que rebin els ciutadans per part dels fisioterapeutes sigui de la màxima qualitat possible, amb els objectius de recuperar, mantenir i augmentar el nivell de salut del pacient i, com a conseqüència, la seva qualitat de vida, que és, en essència, des de sempre i així continuarà sent, l'esperit de la Fisioteràpia.

Toni Maya
Secció Territorial de Tarragona
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
www.fisioterapeutes.cat/seccions/tarragona