Calendario

28 d'octubre de 2013

Horario: 18,30 h

Duración: horas

Información general

Conferencia bonificada al 100% por el CFC

Organiza: Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.

Descripción

Tot desplaçament d'una persona porta implícites una sèrie de trajectòries particulars (seqüències de redreçament) amb una seqüenciació ordenada de moviments o estratègies motrius que permeten passar d'una posició a una altra de la manera més fàcil i econòmica possible. Tant és així que tota persona sana que efectua de forma autònoma un determinat desplaçament, l'executa més o menys de manera similar a d'altres persones: "Saber fer motriu".

A través de l'observació de grups més o menys heterogenis, apareixen patrons globals de desplaçament, "NATURALS", significativament predominants i que analitzats revelen estratègies invariables portadores d'una justificació biomecànica i testimonien una programació neuromotriu específica, que té com a base l'aprenentatge durant el desenvolupament dels nivells d'evolució motriu (NEMS).

Els components d'aquest desplaçament, si bé amb particularitats individuals, estan tipificats en forma de patrons globals que es repeteixen sistemàticament i que estan emmagatzemats en la memòria procedural o implícita de la persona, constituint els recursos motrius necessaris per a cada desplaçament. És per aquest motiu que podem considerar un desplaçament model o "REFERENT MOTRIU" per a cada canvi de posició en l'espai.

La persona gran és portadora d'una programació apresa i emmagatzemada com a recurs per dur a terme un determinat desplaçament. El fet de no respectar aquesta, ja sigui allunyant-lo de la trajectòria de la mateixa o realitzant-la en el seu lloc, comportarà dificultar la seva participació i inclús provocar reaccions antagonistes incoordinades i en tot cas allunyades del programa motriu de base que correspongui. La repetició sistemàtica i rutinària de desplaçaments mal improvisats, anàrquics, mal elaborats i/o allunyats dels programes neuromotrius corresponents, comportaran la destrucció de dita programació.

D'altra banda, la utilització i estimulació de les seqüències de redreçament per part del fisioterapeuta i altres professionals d'atenció directa, com a recurs sensitivomotriu de la persona gran, afavorirà el seu reaprenentatge per "moure's" millorant, no només les seves capacitats motrius, sinó també reforçant el seu estat biopsicosocial.

A cargo de

Carles Salvadó. Grau en Fisioteràpia. Servei de Rehabilitació Domiciliària a l'Institut de Rehabilitació Fisiogestión - Hospital Platón. Professor col·laborador i de postgrau en Escoles Gimbernat. Formador referent PRAP 2A en ergonomia i ergomotricitat - "PRÉVENTION DES RISQUES LIÉS A L'ACTIVITÉ PHYSIQUE" (ERGOTEAM FRANCE - INRS - ASSTSASS). Màster en Gestió i Prevenció de Riscos en la Comunitat (EPSI - UAB / PERE TARRÉS - URL). Doctorand al Departament de Psicologia bàsica, evolutiva i de l'educació (UAB).

Lugar de realización

Seu del Col·legi. C/ Segle XX, 78, 08032, Barcelona

Esta web utiliza 'cookies' para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Al seguir navegando aceptas nuestra política de cookies.×