Les càmeres de videovigilància

Publicada el 15/11/2007

El que estem obligats a complir en matèria de càmeres de videovigilància, des del 8 de novembre de 2006

El 8 de novembre de 2006 es va publicar al BOE la instrucció 1/2006 de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades on es regula l'ús de les càmeres de vídeo-vigilància als centres públics o de serveis on es vegin implicades persones físiques identificades o identificables susceptibles de que puguin ser enregistrades.

1.- Condicions per a instal·lar les càmeres

Diu L'Agència Espanyola de Protecció de Dades que s'ha de tenir en compte tres condicions:

  1. Si tal mesura es susceptible d'aconseguir l'objectiu proposat (idoneïtat).
  2. Si, a més a més, és necessària en el sentit de que no hi hagi cap mesura més moderada per aconseguir el propòsit amb la mateixa eficàcia (necessitat).
  3. Si la mesura és equilibrada per derivar-se'n més beneficis o avantatges que perjudicis sobre altres bens o valors en conflicte (proporcionalitat).

2.- Finalitats per a les que s'han de fer servir

Un cop s'ha vist que "no hi ha més remei" que fer les instal·lacions, l'Agència diu que només podem fer servir les imatges per a la finalitat per a la que hem instal·lat les càmeres: vigilar i garantir la màxima seguretat i la integritat del local, de les persones i de les coses que hi ha dins.

Què passa si hem gravat persones que han entrat al local i no han atemptat contra la seguretat? S'han de destruir les imatges.
I si s'enregistra algú sospitós o que realment atempta contra la seguretat? Fer servir les imatges per a fonamentar la denúncia a l'autoritat (mossos o policia).

I si entra una persona del nostre interès, pública o privada, molt importat (un famós o un polític, les imatges del qual ens agradaria guardar com a record per què en som fans o per qualsevol altra motiu), què hem de fer amb les imatges enregistrades? Legitimar la tinença o demanar permís per a tenir-les.

3.- Requisits legals per tractar les dades i imatges procedents de les video-càmeres

Només les podem fer servir si tenim permís dels afectats (de les persones que surten a les imatges).

El permís ha de ser exacte, precís i inequívoc, és a dir, nosaltres (els amos del negoci, encara que siguem arrendataris del local i dels aparells enregistradors), hem de demostrar que tenim un permís especial de les persones que surten a les imatges o als sons. Si no tenim permís, no les podem fer servir, a no ser que les imatges demostrin que la persona que surt atempta o ens sembla que pot atemptar contra la seguretat o del local o de les persones o contra les coses que hi ha dins. En aquest cas, el lliurament al l'advocat, al jutjat, a la policia, o a l'empresa de seguretat no es considera tractament ni cessió.

4.- Informació

Els que tinguin càmeres de vídeo-vigilància han de:

  1. Col·locar a les zones vídeo-vigilades un distintiu informatiu instal·lat a un lloc suficientment visible, tant a espais oberts com tancats.
  2. Tenir a disposició dels afectats els impresos per a l'exercici dels drets de consulta, accés, rectificació, cancel·lació i oposició.
  3. El disseny del cartell ha de ser el que hi ha a la Web de l'agència (www.agpd.es) rectangular

Esta web utiliza 'cookies' para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Al seguir navegando aceptas nuestra política de cookies.×