3es. Jornades Multidisciplinàries Catalanes de Residències de Gent Gran

Publicada el 25/11/2008

El Col·legi va participar, per primer cop, en les terceres Jornades Multidisciplinàries Catalanes de Residències de Gent Gran que es van inaugurar el passat 20 de novembre a Bellaterra. La trobada va reunir diferents professionals que treballen en residències de gent gran. Després de l'acte d'inauguració oficial, el director d'Inforesidencias.com, Josep de Martí, va presentar la primera ponència de les Jornades titulada "La situació actual de les residències a Catalunya". Va destacar que la majoria dels centres geriàtrics són privats, d'orientació mercantil i que una de cada tres places està finançada per la Generalitat. Va comentar que des del 1987, any en què les administracions autonòmiques es van fer càrrec de la sanitat pública, han crescut les places i els establiments geriàtrics. Una primera etapa va ser el gran nombre de petites residències en les quals hi vivia el propietari. Una segona, cap al final dels anys noranta, en què el propietari tenia més d'una residència; i l'última, a principis de l'any 2000, quan van entrar els grans inversors.

El Sr. de Martí va afirmar que els preus als centres privats han pujat per sobre de l'IPC. Si a l'any 2007 el preu mitjà al mes era de 1.550 euros, al 2008 ha estat de 1.689 euros. Va afegir que a Catalunya, per autonomies, i a Barcelona, per ciutats de l'Estat, és on hi ha els preus més alts.

El Col·legi, a part de formar part dels comitès d'Honor, Organitzador i Científic, va aportar la dilatada experiència de dues fisioterapeutes que van presentar unes ponències enfocades a millorar la qualitat de vida dels pacients. La fisioterapeuta, psicòloga clínica i professora universitària, la Sra. Mercè Sitjà, va presentar la ponència "Activitat per prevenir caigudes i evitar la por a torna a caure". Va destacar que per a la detecció del factors de risc cal fer una valoració multidimensional del pacient, tant integral com específica, i crear un programa coordinat multidisciplinari entre els professionals sanitaris.

D'altra banda, la coordinadora de la Comissió de Geriatria del Col·legi, la Sra. Benilde Martínez, va presentar la conferència "Persones grans amb deteriorament cognitiu i dolor musculoesquelètic, postura i qualitat de vida". La ponent va destacar que el moviment, tant actiu com passiu, activa el circuit neuropsicomotor i serveix per millorar el to i la força muscular, la densitat òssia i la salut cardiovascular i respiratòria del pacients, entre d'altres.

Les Jornades es van cloure el divendres 21 amb una Taula de Conclusions en la qual la Sra. Pilar Porcel, representant del Col·legi Oficial de Diplomats en Treball Social i Assistents Socials de Catalunya, i el president del Comitè Organitzador de les Jornades, el Dr. Josep Gasol, van agrair a tots els col·legis participants el seu esforç i la seva implicació en unes jornades el lema de les quals era que la qualitat sigui la realitat.

Tot seguit, la cloenda oficial va comptar amb la participació del màxims representants de tots els col·legis professionals participants. El nostre degà, el Sr. Francesc Escarmís, va mostrar la seva satisfacció en la implicació de Col·legi en l'organització de les jornades i va destacar que la presència dels fisioterapeutes en aquest esdeveniment era un requisit indispensable atès que les residències són un dels nostres principals camps d'actuació. Escarmís va insistir en la necessitat de fer una revisió de tots els elements que afecten el funcionament d'una residència per aconseguir l'objectiu principal que es marcaven aquesta jornades: millorar la qualitat de vida de les persones que hi viuen.

Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Esta web utiliza 'cookies' para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Al seguir navegando aceptas nuestra política de cookies.×