El Col·legi crea la Comissió d'Onco-Hematologia i Cures Pal·liatives

Publicada el 27/06/2008

El degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya va presentar, el passat 18 de juny, una nova Comissió com a part integrant del nostre Col·legi: la Comissió d'Onco-Hematologia i Cures Pal·liatives.

Aquesta Comissió neix amb la intenció d'omplir un buit en el si del Col·legi davant la cada vegada més nombrosa presència del càncer en la nostra societat i la poca representació que té la Fisioteràpia en aquest àmbit. En paraules del degà, el treball de la nova Comissió s'ha d'enfocar envers dos àmbits: mostrar als propis fisioterapeutes un camp que està poc explorat per ells i donar a conèixer a la societat la tasca que pot realitzar aquest professional per millorar la qualitat de vida del malalt oncològic.

L'acte, que va començar amb les paraules del degà, va continuar amb la presentació de les dues coordinadores de la Comissió, la Noèlia Molina i l'Àngels Pera, que varen agrair la presència dels assistents i van fer un repàs del procés de creació de la Comissió, un procés que es va iniciar el setembre del 2007 quan, des de la Junta de Govern del Col·legi, es va contactar amb professionals implicats en el tractament de Fisioteràpia en malalties oncològiques per constituir una comissió que contemplés els diferents aspectes d'aquesta especialitat.

Uns mesos després, el mes de gener de 2008, la que més endavant hauria de ser la Comissió d'Onco-Hematologia i Cures Pal·liatives va realitzar la seva primera reunió. En aquesta trobada es va constatar, per part dels assistents, la necessitat d'unificar criteris de tractament i d'establir nexes entre els professionals que treballen en l'àmbit de la Oncologia.

Posteriorment i després d'una segona reunió es van establir els objectius principals que es proposa aquesta nova Comissió, que són: unificar criteris de Fisioteràpia en Onco-Hematologia i Cures Pal·liatives, facilitar la comunicació entre els professionals, divulgar la figura del fisioterapeuta en l'àrea d'Onco-Hematologia i Cures Pal·liatives, plantejar els objectius del fisioterapeuta en aquesta àrea i promoure'n la investigació.

Posteriorment, es varen mostrar unes presentacions que van servir per a exposar als assistents de quina manera, aquesta nova Comissió, pensa incidir en els tres àmbits que la configuren. La Sra. Rosa Camp va parlar de la manera en què es pretén enfocar el treball i de quines seran les vies per assolir els objectius que aquesta nova comissió es proposa. Va comentar que la Comissió prepararà conferències d'experts, establirà fòrums de discussió, mantindrà contactes amb associacions de pacients i intentarà posar criteris en comú amb altres fisioterapeutes que treballen en oncologia. Es va relatar també quina i com ha de ser la participació del fisioterapeuta en el tractament d'un malalt oncològic.

Tot seguit la Sra. Montserrat Gironès va determinar quins eren els aspectes fonamentals de la intervenció d'un fisioterapeuta en el tractament d'un malalt oncològic per millorar-ne la seva qualitat de vida. Va destacar com a important i imprescindible fer una intervenció precoç, preventiva i adequada.

A continuació, la Sra. Àngels Pera va tractar el tema de l'hematologia i de quina era la intervenció del fisioterapeuta en aquest camp. Va destacar que el professional de la Fisioteràpia tractava bàsicament amb tres tipus de patologies hematològiques: la leucèmia, el limfoma i el mieloma múltiple i que el seu camp d'actuació es concentra bàsicament a realitzar tractaments amb persones trasplantades i amb problemes locomotors, respiratoris, neurològics i circulatoris.

Per finalitzar, la mateixa Àngels Pera va parlar del objectius que persegueix la Fisioteràpia en el tractament de cures pal·liatives: mantenir i millorar la qualitat de vida del pacient, incrementar la seva autonomia personal i proporcionar confort al malalt. Va fer un èmfasi especial en la necessitat de fer un abordatge psicosocial i integral del la problemàtica del pacient a qui s'ha d'analitzar, valorar i tractar en la seva globalitat.

Des del Col·legi volem donar la benvinguda a aquesta nova comissió que de ben segur contribuirà a fer de la Fisioteràpia una ciència més coneguda i valorada tant per la societat com per la comunitat sanitària.

Esta web utiliza 'cookies' para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Al seguir navegando aceptas nuestra política de cookies.×