Conferència sobre Fisioteràpia respiratòria en geriatria a Tarragona

Publicada el 12/03/2009

El passat dissabte 7 de març es va realitzar a Tarragona la primera conferència impulsada conjuntament per dues comissions del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya: la de Geriatria i la de Fisioteràpia respiratòria. En el marc actual, en què la formació continuada és un pilar bàsic de la nostra vàlua com a professionals, no hem d'oblidar que, si bé l'especialització és important per millorar en la nostra pràctica clínica, també ho és el fet d'unificar conceptes i d'ampliar la nostra visió global de les diferents patologies i síndromes que poden presentar les persones a qui tractem. Així doncs, des del Col·legi s'aposta cada vegada més per la interacció de les diferents comissions, per tal de tractar de manera més global i real temes que toquen diferents àrees de coneixement dintre de la mateixa Fisioteràpia.

I ja que estem parlant d'una conferència pionera, a més de ser-ho per haver unit dues comissions, també ho ha estat per una segona raó: per primera vegada una conferència "s'estrenava" en l'àmbit d'una Secció Territorial, en aquest cas, Tarragona. Fa prop de dos anys de la creació de les Seccions Territorials i es pot dir que l'apropament del Col·legi a les diferents províncies és molt positiu i permet millorar la cohesió i ampliar la participació de tots els membres del Col·legi.

En aquesta conferència sobre Fisioteràpia respiratòria en geriatria, el que es va pretendre va ser donar una àmplia visió als assistents dels canvis que la vellesa produeix en el sistema respiratori, de les malalties respiratòries més freqüents que apareixen en la vellesa (sobretot MPOC i pneumònia) i de la valoració respiratòria i del tractament que es pot aplicar en persones d'edat avançada, tenint sempre en compte el seu grau de cognició.

La Fisioteràpia respiratòria està en ple desenvolupament en el nostre país i s'està treballant per demostrar científicament la seva validesa i utilitat, però l'aplicació dels seus conceptes està encara poc generalitzada. En la sessió del dia 7 es van explicar les tècniques de Fisioteràpia respiratòria que resulten més útils d'aplicar en geriatria (segons l'experiència de les ponents) amb dos possibles objectius: que els i les fisioterapeutes assistents que treballen amb gent gran coneguin les tècniques més bàsiques, i animar a formar-se més a fons en aquelles tècniques que siguin més complicades.

Creiem que en aquests moments, en què la MPOC és la quarta causa de mort mundial i la pneumònia la primera causa de mort en persones d'edat avançada, està més que justificat que els i les fisioterapeutes ens interessem per millorar el coneixement de les tècniques que puguem aplicar per lluitar contra les malalties i síndromes respiratoris que més prevalen en la població i, específicament també en la població d'edat geriàtrica.

En el contingut de la conferència, que en gran part va consistir en aportar continguts teòrics, s'hi va incloure una petita part pràctica que ens va donar la possibilitat de manipular eines utilitzades en Fisioteràpia respiratòria i ens va permetre observar una demostració d'algunes de les tècniques explicades, com va ser el drenatge autogen. Aquest enfocament combinat de teoria i pràctica va ser un dels aspectes més apreciats en les valoracions dels i les assistents a la jornada, que van manifestar un fort interès en què es continuïn i s'aprofundeixin les activitats formatives en aquests àmbits.

Anna Ferran
Secció Territorial de Tarragona

Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Esta web utiliza 'cookies' para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Al seguir navegando aceptas nuestra política de cookies.×