Dia Mundial de la Fisioteràpia 2009 a Tarragona

Publicada el 22/09/2009

Un any més, el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya ha sortit al carrer per tal d'acostar la nostra professió a la ciutadania. Si l'any passat el Dia Mundial de la Fisioteràpia s'havia celebrat a Reus, enguany la Secció Territorial de Tarragona ha triat com a escenari del conjunt d'activitats divulgatives la Rambla Nova de la capital provincial. El dia va acompanyar, ja que ni feia massa sol ni amenaçava pluja, cosa que va convidar les tarragonines i tarragonins a sortir al carrer, sobretot al matí. D'aquesta manera, vam poder realitzar totes les activitats de difusió que teníem programades. En primer lloc, es va repartir el material promocional i els fulls informatius. Paral·lelament, es projectava permanentment una presentació d'ordinador on s'informava sobre el Col·legi i la secció col·legial, es presentaven diverses especialitats de la Fisioteràpia, i es mostraven fotografies i breus descripcions de les feines de tots els i les fisioterapeutes de la província que havien respost a la crida que se'ls va fer des de la Secció. Finalment, durant tota la jornada es va realitzar una successió de tallers i xerrades: sobre ergonomia, Fisioteràpia respiratòria, escola de columna, osteopatia... juntament amb un taller infantil que atreia pares i mares als tallers destinats als adults.

El dia, doncs, va servir per fer difusió de la Fisioteràpia, però també ens va permetre parar les orelles entre la gent de Tarragona per descobrir què pensen i què saben de la nostra professió les persones del carrer, tant aquelles que ja coneixen els nostres serveis perquè en són usuaris, com aquelles que fins ara no havien descobert tot allò en què la Fisioteràpia els pot ajudar. A l'envelat s'hi va acostar tot tipus de gent, des de persones que tenien preguntes generals sobre salut, fins a les que tenien algun dubte concret en relació a algun problema o dolor concret que poguessin patir. Començant per un bon nombre de gent amb dificultats per pronunciar el nom de la nostra professió, vam tenir l'oportunitat de parlar amb persones que no tenien una noció massa clara de les nostres funcions (amb la tradicional confusió entre fisioterapeutes i massatgistes). En canvi, força altra gent sí que ens identificava amb el terme "rehabilitació", però sense ni tan sols imaginar les múltiples especialitats de la Fisioteràpia que s'aparten poc o molt d'aquest camp.

Si bé és evident que un col·legi professional ha de prestar serveis als seus col·legiats, experiències com les d'aquest dia a la Rambla ens fan pensar que també és important obrir una porta a la gent del carrer per donar-nos a conèixer. Però, per poder reduir aquesta distància entre la professió i els seus possibles usuaris, primer necessitem saber com ens veuen aquests darrers. En aquest sentit ens va resultar satisfactori el plantejament de moltes de les activitats, que buscaven més el diàleg amb el públic que no pas l'exposició magistral. També va ser positiu el fet de buscar un emplaçament diferent al de l'any passat, encara que l'assistència baixés una mica a la tarda, perquè seguint la línia de descentralització marcada pel Col·legi, és important poder anar escampant la nostra veu per tota la nostra geografia. En aquesta línia cal dir que, per a l'any vinent, el Dia Mundial està previst que se celebri a les Terres de l'Ebre, i que ens agradaria que en un futur no gaire llunyà, hi hagués prou professionals implicats com per dur a terme activitats en diversos llocs de la província simultàniament.

Anna Ferran Roig
Vocal de la Secció Territorial de Tarragona

Esta web utiliza 'cookies' para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Al seguir navegando aceptas nuestra política de cookies.×