Nou protocol en la lluita contra l'intrusisme

Publicada el 27/01/2010

L'intrusisme professional és la realització d'actes propis d'una professió sense tenir el corresponent títol acadèmic expedit o reconegut a l'estat espanyol.

Segons l'Ordre CIN 2135/2008, en la qual es detallen les competències que s'adquireixen quan es cursen els estudis de Fisioteràpia a les nostres universitats, els únics professionals que poden realitzar massatges amb finalitat terapèutica són els fisioterapeutes. D'altra banda, aquells que hagin superat el Grau II de Formació Professional només poden realitzar massatges amb finalitat estètica. Les persones que realitzen aquestes tècniques sense la titulació corresponent estan incomplint la llei i es poden considerar com a intrusos.

Actualment el nostre col·lectiu és un dels més afectats per la pràctica de l'intrusisme professional, atès que són moltes les ofertes formatives en matèria de massoteràpia, entre altres, adreçades a qualsevol persona del carrer que no disposa de la qualificació adequada.

Per intentar millorar la qualitat de la lluita enfront l'intrusisme professional, el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya ha reestructurat les eines utilitzades fins a l'actualitat a fi de vetllar per la nostra professió davant d'aquesta situació que tant ens perjudica.

Seguint les normes establertes pel Sistema de Gestió Integral implantat a la nostra organització, s'ha elaborat un protocol d'actuació en què el Col·legi es responsabilitza de l'obertura i tancament d'expedients per a cada denúncia i del seguiment i tràmits adients en cada cas. S'ha simplificat el mecanisme d'actuació en què el denunciant (que pot ser qualsevol persona i no només un col·legiat) ha d'omplir un formulari i enviar-nos-el juntament amb documentació complementària (tríptic, fotografia, pàgina web, etc.) que evidenciï la situació que es denuncia. Un dels canvis més interessants que s'ha introduït, i motiu pel qual les denúncies anteriors no han evolucionat de manera adequada, és que el denunciant queda en l'anonimat durant tot procés administratiu i judicial.

A data d'avui s'han obert deu expedients, tots el mes de desembre del darrer any, dels quals només se n'ha tancat un. De la resta, n'estem realitzant el seguiment corresponent.

Si teniu qualsevol dubte sobre com es realitza aquest procés, podeu contactar amb el Col·legi. Cal ressaltar que és molt important que aquesta lluita tingui el suport de tots col·legiats, que ens ajudeu a difondre la nostra professió perquè es conegui arreu que som els únics professionals qualificats per poder realitzar tasques en matèria de massatge terapèutic.

Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Esta web utiliza 'cookies' para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Al seguir navegando aceptas nuestra política de cookies.×