L'aigua sulfurada i les seves aplicacions terapèutiques centren una conferència a la seu del Col·legi

Publicada el 18/11/2010

El passat 10 de novembre va tenir lloc a la seu col·legial la conferència: "Tècniques de Fisioteràpia amb aigua sulfurada". L'acte va ser presentat pel Sr. Juan Ramón Pina, metge, farmacèutic, especialista en hidrologia mèdica per la Facultat de Medicina de Montpeller i col·laborador del CSIC i del Ministeri de Sanitat.

La conferència es va iniciar amb l'explicació als assistents de què són i com podem defensar el cos dels radicals lliures, un pas previ important per entendre els beneficis de l'agua sulfurada en la salut de les persones. El Sr. Pina va explicar que la natura ens ajuda a defensar-nos dels radicals lliures amb antioxidants endògens o exògens; entre aquests últims trobem l'aigua sulfurada que, contraposada a la potable, és una aigua blanquinosa i pudenta que s'usa com a agent terapèutic en les cures termals i ha de contenir, en dissolució, hidrogen sulfurat en concentracions superiors a 1mg/l. Té propietats terapèutiques reconegudes per les Ciències Mèdiques, ha de tenir una composició química constant i pot contenir microorganismes; n'hi ha de dos tipus: la sòdica, de baixa mineralització; i la sulfuratocàlcica, amb una gran quantitat de sals.

Tot seguit es va parlar de les propietats de l'aigua sulfurada, que són, entre d'altres antiinflamatòries, neurostimulants, antial·lèrgiques, etc. i, per tant, estan indicades per a patologies reumatològiques (artritis, artrosis, lumbàlgies, tendinitis...), uroginecològiques (varius, fístules...), dermatològiques (psoriasis, dermatitis atòpica, dermatosis...), insuficiències hepàtiques, problemes pneumològics, etc.

Per finalitzar, el Dr. Pina va donar a conèixer als assistents un estudi realitzat al CAR de Sant Cugat amb atletes de triatló que va donar molt bons resultats i entre els quals destaca la gran activitat antioxidant de l'aigua sulfurada, que va aportar una protecció total als atletes als quals se'ls la va administrar.

Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio