Curs d'espatlla dolorosa des d'un abordatge global

Publicada el 13/04/2011

El cap de setmana del 19 i 20 de març va tenir lloc el Curs d'espatlla dolorosa, un curs proposat i promocionat per la Comissió d'Extremitat Superior del Col·legi i ofert pel Sr. Jesús Domínguez, fisioterapeuta, osteòpata, graduat en Naturopatia i Medicina Tradicional Xinesa, i màster en Fisiologia Integrativa per la Universitat de Barcelona.

El Sr. Domínguez ens va presentar un curs que s'allunyava de propostes convencionals pel que fa a la anatomia i biomecànica clàssica. Va presentar un mètode o sistema de treball basat en l'Anatomy Trains. Myofascial Meridians for Manual Movement Terapist de l'autor TW. Myers (2001), i en la seva experiència clínica com a terapeuta que practica l'Exercici Lliure des de fa uns anys. A més va afegir i relacionar conceptes aportats per la cinesiologia, com la visió d'atendre, mitjançant factors de reforç, el múscul dèbil i no tant la preocupació d'inhibir o estirar l'hipertònic i/o escurçat. Factors com l'innervació vegetativa del miotoma, de la víscera relacionada, els nutrients que el beneficien, els punts d'acupuntura més interessants o els punts de reflexes neurolimfàtics de Chapman o neurovasculars de Bennet.

El sistema de Myers proposa l'exploració de quatre punts sensibles per extremitat superior. Cada punt és l'expressió d'un desordre en una cadena miofascial concreta. Així doncs decidint quin és més àlgid podem triar la cadena a tractar en aquella sessió. Cada cadena té uns punts clau en el seu tractament: el múscul o músculs diana a intervenir, l'estructura articular o òssia a explorar i corregir i l'aparell fascial i lligamentós més adient en cada cas. El propi sistema permet explorar, al final de la sessió, sobre els mateixos punts sensibles de l'inici per valorar els canvis que es produeixen. Per a cada cadena va oferir un ventall d'entre tres i set tècniques per al seu tractament, afegint, com a punt en comú a totes elles, eines com: un fragment del TGO (Tractament General Osteopàtic), tècniques sobre els sinus, abordatge fascial de fàscies cervicals superficial, mitja i profunda, i els punts Andreu. Sens dubte un enfocament poc convencional que pot desencallar alguns casos on altres abordatges no tenen èxit.

Volem afegir la qualitat tècnica i humana del Sr. Domínguez, que va saber explicar de manera clara i entenedora l'abordatge global de la patologia de l'espatlla.

Des de la Comissió d'Extremitat Superior us volem recordar que vam enviar una enquesta, i que seria de molta utilitat que la responguéssiu per tal de poder extraure dades que de ben segur seran de gran utilitat per continuar treballant en benefici de tots vosaltres i de la nostra professió.

Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Esta web utiliza 'cookies' para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Al seguir navegando aceptas nuestra política de cookies.×