La Comissió d'Oncologia-Hematologia i Cures Pal·liatives presenta la conferència "El limfedema, avenços en el tractament quirúrgic"

Publicada el 06/05/2011

La Comissió d'Oncologia-Hematologia i Cures Pal·liatives del Col·legi va presentar, el passat 28 d'abril, la conferència "El limfedema, avenços en el tractament quirúrgic, que va ser conduïda pel Dr. Jaume Masià, integrant del Servei de Cirurgia plàstica i reparadora de l'Hospital Sant Pau - Universitat Autònoma i de la Unitat Avançada de Reconstrucció Mamària de la Clínica Planas, i especialista en el tractament quirúrgic del limfedema.

El Dr. Masià va fer un repàs dels tractaments que s'han portat a terme fins a dia d'avui per tractar el limfedema secundari, una afectació que trobem entre el 10% i el 30% de les persones que se sotmeten a una extirpació mamària. Va destacar que fins fa pocs anys el limfedema s'abordava únicament amb tractaments conservadors i col·locació d'embenats, tècniques que no acabaven de resoldre el problema. En no trobar-ne cap de prou adequada, es va dedicar a contrastar tècniques i, finalment, va optar per dues:

  • Transferència ganglionar: Aquesta tècnica consisteix a extirpar els ganglis sans vascularitzats d'una part del cos on són prescindibles i traslladar-los a l'aixella mitjançant una transferència microquirúrgica.
  • Anastomosi limfatico-venosa: Aquesta tècnica consisteix a unir els canals limfàtics superficials amb les venes subdèrmiques de l'extremitat afectada amb petites incisions. D'aquesta forma es deriva la limfa del sistema limfàtic a les venes per descarregar el limfedema.

El doctor Masià va insistir en la importància que juga la Fisioteràpia en la prevenció del limfedema, atès que un tractament fisioterapèutic pot ajudar, fins i tot, a evitar-ne l'aparició. A més va destacar la necessitat que els fisioterapeutes coneguin aquests nous avenços en cirurgia per poder oferir una millor atenció als pacients.

Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Esta web utiliza 'cookies' para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Al seguir navegando aceptas nuestra política de cookies.×