La Sra. Mariella Graziano imparteix el Curs de Fisioteràpia basada en la investigació de la malaltia de Parkinson al CFC

Publicada el 25/07/2012

Els dies 3 i 4 de febrer, es va organitzar a la seu del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya el primer Curs de Fisioteràpia basada en la investigació de la malaltia de Parkinson, impartit per la Sra. Mariella Graziano, fisioterapeuta i presidenta de l'APPDE (Association of Phisiotherapists in Parkinson's Disease Europe) i membre de l'EPDA (European Parkinson Disease Association).

La Comissió de Parkinson i Trastorns del Moviment i futura Àrea de Parkinson de la nova Comissió de Neurologia, juntament amb els responsables de l'Àrea de Formació del Col·legi, vam poder fer realitat -després de dos anys de gestions i contactes-, un dels objectius marcats per la nostra comissió: contactar amb la Sra. Mariella Graziano, una de les membres més actives a nivell europeu dins de l'àmbit de la nostra professió en l'atenció a l'afectat de Parkinson.

La nostra finalitat era verificar, com heu pogut comprovar, que el nostre treball com a fisioterapeutes en aquest camp, seguia unes línies d'actuació properes a la dels nostres col·legues europeus. Els objectius del curs van ser:

  • Obtenir coneixements sobre la malaltia, la simptomatologia motora i no motora, la medicació i els diferents tractaments quirúrgics.
  • Adquirir coneixements de les estratègies terapèutiques utilitzades segons la Guia Holandesa de Fisioteràpia per als afectats de Parkinson.
  • Criteris d'avaluació d'un afectat de Parkinson.
  • Planificació de programes de tractament envers les necessitats individuals de cada afectat.
  • Intercanvi d'experiències clíniques amb els participants del curs.

La Sra. Mariella Graziano ens va delectar amb la seva simpatia i ens va apropar a l'abordatge fisioterapèutic dels afectats de Parkinson dins el marc europeu. Ens va informar de l'existència de les Guies Clíniques en la malaltia de Parkinson en la seva versió holandesa i britànica i el projecte actual que finalitzarà aquest any 2012, en el qual l'APPDE donarà a conèixer la nova Guia Europea de Fisioteràpia en la malaltia de Parkinson, que és una revisió de les guies holandeses basades en l'evidència.

Un dels objectius claus d'aquestes guies se centra en l'abordatge terapèutic en 6 àrees centrals d'actuació dins de les AVD:

  • Marxa
  • Equilibri i caigudes
  • Postura
  • Transferències
  • Millorar la capacitat física
  • Treball d'ES i tronc, que anomena l'àrea "alcanzar y agarrar".

Des del Grup de Treball hem d'agrair la participació de tres afectats de Parkinson, membres de l'Associació Catalana per al Parkinson, que ens van fer partícips de la seva realitat com a afectats. També donar les gràcies a tots els companys que van participar al curs per la seva inestimable col·laboració i actitud en voler adquirir més eines d'abordatge terapèutic per als afectats de Parkinson i les seves famílies. Aprofitem l'ocasió per animar-vos a contactar amb nosaltres per qualsevol dubte que tingueu.

Àrea de Parkinson de la Comissió de Neurologia parkinson@fisioterapeutes.cat
Aina Homar, Anna Mauri, Eva Oliva, Marta Puig, Sandra Roca i Marta Sanchez
Per saber més sobre l'APPDE visiteu www.appde.eu

Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Esta web utiliza 'cookies' para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Al seguir navegando aceptas nuestra política de cookies.×