L'intrusisme i el massatge terapèutic, tema del vídeo-consell del mes de juliol

Publicada el 18/07/2017

"La salut és una cosa massa valuosa com per deixar-la en mans de qualsevol". Amb aquesta frase incontestable conclou el vídeo-consell corresponent a aquest mes de juliol de la campanya '12 mesos, 12 consells de salut', titulat "Massatge terapèutic i intrusisme".

Amb el format acostumat de dos minuts, el vídeo-consell alerta a la població del risc per a la salut pública que suposa la proliferació de centres i professionals no sanitaris, sense cap formació acadèmica reglada, ni assegurances, ni autorització per tractar patologies o lesions.

Són els autodenominats quiromassatgistes o quiropràctics, pseudoprofessionals formats en cursos sense validesa acadèmica, que poden comprometre greument la salut dels pacients aplicant-los tècniques amb efectes contraproduents i que no solen tenir contractada cap pòlissa de responsabilitat civil que possibiliti una posterior reclamació.

El vídeo-consell aclareix també que només el massatge utilitzat com a oci, relax o amb fins estètics pot ser aplicat per professionals no sanitaris, sempre que no sigui amb finalitats terapèutiques. Però deixa molt clar que el fisioterapeuta és l'únic professional sanitari habilitat legalment i acadèmicament per tractar patologies i lesions. També explica que la quiropràctica i l'osteopatia són competència exclusiva dels fisioterapeutes titulats.

Per evitar riscos, conclou el vídeo-consell, cal exigir sempre un fisioterapeuta col·legiat i que tracti en centres sanitaris autoritzats per, en el cas de Catalunya, el Departament de Salut.

La campanya '12 mesos, 12 consells de salut' és una iniciativa conjunta del Col·legi Oficial de Fisioterapeutes del País Basc, el Col·legi Oficial de Fisioterapeutes de Navarra, el Col·legi Oficial de Fisioterapeutes de Galícia, el Col·legi Professional de Fisioterapeutes de la Comunitat de Madrid i el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.

Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Esta web utiliza 'cookies' para ofrecerte una mejor experiencia y servicio. Al seguir navegando aceptas nuestra política de cookies.×