Calendari

Calendari: 27 i 28 de maig de 2017

Horari: Dissabte i diumenge de 9.00 h a 14.00 h i de 15.30 h a 20.30 h

Durada: 20,00 hores

Informació general

Organitza: Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.

Dirigit a: Fisioterapeutes col·legiats

Preu: 170,00€

Mode: Presencial

De la classificació de problemes crònics de salut que pateix la societat catalana, la cervicàlgia crònica continua essent, des de Pueyo i altres el 2012, la segona alteració neuromusculosquelètica més comuna i invalidant després de les lumbàlgies, essent les dones les més afectades i amb major prevalença a mesura que augmenta l'edat. Algunes d’elles debuten per una fuetada cervical traumàtica, d’altres per males posicions adquirides en el lloc de treball o fent esport. En diferents cultures, consideren que el coll és el pas estret per on transcorre la vida, per això un mal de coll, un dolor cervical, un torticoli, un no girar el coll, podria dir moltes vegades quelcom més que una lesió física aïllada. L’evidència científica ens diu que si afegit a un dolor cervical es presenta falta de gana, aprimament no esperat, nàusees, vòmits, febre,calfreds o tremolor, caldria fer revisar el seu cas amb el seu metge. Si el dolor cervical no presenta aquesta clínica, des de la Fisioteràpia  abordem la cervicàlgia com una alteració del control motor amb la finalitat d’evitar radiculopaties, vertígens i altres trastorns reals derivats d’aquesta afectació. Aquests casos representen la majoria de les cervicàlgies comunes de llarga evolució. Com a fisioterapeutes, saber avaluar el dolor i la disfunció cervical en la fuetada traumàtica aguda o la cervicàlgia comuna en el trastorn degeneratiu de llarga evolució, ens dota d’un recurs assistencial transcendent per a la nostra pràctica clínica i la salut dels nostres pacients.

Programa

Objectius

  • Actualitzar el fisioterapeuta en l’abordatge les afeccions neuromusculosquelètiques predominants de la regió cervical.
  • Potenciar el raonament clínic com a eina conductora del criteri diagnòstic en Fisioteràpia.
  • Evidenciar i aplicar de manera efectiva les escales i les agrupacions de tests clínics més significatius per a cada cas.
  • Identificar i discriminar els objectius terapèutics en relació a les millors tècniques i propostes de tractament disponibles
  • Aplicar amb rigor l’habilitat tècnica en la teràpia passiva, activa i propioceptiva,
  • Identificar les especificitats complementàries dels casos clínics predominants en un abordatge biopsicosocial.

Temari

  • El dolor i l’alteració del moviment com a mitjans diagnòstics (teòrica i pràctica).
  • El test ortopèdic: La sensibilitat, l’especificitat i el coeficient kappa kappa com a indicadors de l’evidència disponible (teòrica i pràctica).
  • L’objectiu que em clarifica la tècnica a escollir en cada cas (teòrica i pràctica).
  • Els recursos terapèutics que estan al nostre abast. Demostració i resolució col·laborativa del cas (role-playing i simulació de cas).

Professorat

Rafel Donat Roca. Diplomat en Fisioteràpia. Màster universitari en Tecnologia Educativa. Doctor per la Universitat Rovira i Virgili. Recerca en Tecnologia Educativa. Docent de la UManresa

Lloc de realització

Residència AMMA. Vilanova del Camí. Carrer dels Fusters, 08788 Vilanova del Camí

Més informació

Avaluació del curs: Es realitzarà una avaluació continuada del curs que contemplarà l’assistència i la participació de l’alumnat.

Nota: Els alumnes hauran de dur roba (esportiva) còmoda, pantalons curts i samarreta o top. Es recomana a cada alumne portar el seu smartphone.