Calendari

Calendari: 25 i 26 de novembre de 2022

Horari: Divendres de 16.00 h a 19.00 h i dissabte de 9.00 h a 14.15 h i de 15.30 h a 19.30 h

Durada: 12,00 hores

Informació general

Organitza: Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya

Dirigit a: Fisioterapeutes col·legiats/des

Preu: 105,00€

Mode: Presencial

Activitat acreditada pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries-Comisión de Formación Continuada del Sistema Nacional de Salud amb 1.5 crèdits

Programa

PRESENTACIÓ

Les àrees de transició raquídia són punts de gran sol·licitació mecànica que sovint presenten disfuncions amb restricció de mobilitat i dolor, pel que són zones que requereixen d'una valoració i tractament específic per resoldre aquestes situacions. A més, el paper biomecànic que exerceixen les àrees de transició raquídia a la columna vertebral (especialment les intermitges) impacta en el conjunt del raquis i, especialment, en el seu balanç sagital. A partir de la revisió de la literatura científica (en el camp de la radiologia i la cirurgia ortopèdica) i l'aprenentatge obtingut a través de la pràctica clínica, posarem el focus d'atenció en aquestes àrees particulars per analitzar la seva implicació en algunes de les presentacions clíniques comunament vistes en consulta.

 

OBJECTIUS

Els alumnes que realitzin el curs podran adquirir coneixements en relació a la valoració del balanç sagital raquidi i la implicació de les xarneres raquídies en aquest balanç. S’aprofundirà en la biomecànica de les zones cervicodorsals i toracolumbars així com en les entitats clíniques relacionades amb aquestes zones. Finalment, aprendrem a tractar manualment aquestes zones.

 

ESTRUCTURA I METODOLOGIA

Aquest és un curs de marcat caràcter clínic. S'hi alternaran petites presentacions teòriques amb pràctiques entre els assistents. Es revisaran algunes tècniques clàssiques aplicades sobre aquestes zones alhora que se'n suggereixen algunes modificacions amb l'objectiu d'optimitzar el seu paper en l'equilibri biomecànic general del raquis.

 

TEMARI

  • Bipedisme i equilibri sagital
  • Àrees de transició raquídia
    • Generalitats
  • Àrea Cervicotoràcica (CTj)
    • Consideracions mecàniques
    • Consideracions autonòmiques
    • CTj i Síndrome de l’estret toràcic
  • Àrea Toracolumbar (TLj)
    • Consideracions mecàniques
    • Consideracions autonòmiques
    • TLj i Síndrome de la Xarnera Toracolumbar

 

BIBLIOGRAFIA

Pots consultar la bibliografia recomanada en el següent enllaç

Lloc de realització

Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya. C/Segle XX, 78, 08032, Barcelona

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×