Calendari

5 de novembre de 2022

Horari: Dissabte, de 8.30 h a 14.30 h

Durada: 4,50 hores

Informació general

Jornada bonificada al 100% pel CFC

Organitza: Secció Territorial del Camp de Tarragona i comissió de Sol Pelvià del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya

Activitat acreditada pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries-Comisión de Formación Continuada del Sistema Nacional de Salud amb 0.6 crèdits

Lloc de realització

Aula Magna del Campus Catalunya. Avinguda Catalunya, 35, 43002, Tarragona.

Descripció

PRESENTACIÓ

La sexualitat és un pilar fonamental per a l’equilibri de la salut de població, així com per a l’educació en salut i estil de vida, el coneixement de la pròpia sexualitat, la prevenció i la detecció precoç de la simptomatologia i el tractament de les disfuncions sexuals. Tots aquests són els eixos vertebrals d’aquesta jornada de treball que ajuda als professionals sanitaris a actualitzar i aprofundir en aspectes essencials per a la qualitat de vida de les persones.

 

PROGRAMA

 

Hora

Activitat i ponent

8.30 h

Acreditacions i lliurament del material

8.45 h

Reunió anual ST Camp Tarragona

9.00 h

Inauguració  Jornada per part de la Comissió de Sòl Pelvià del CFC

 

“L'edat de pedra, l'edat moderna i l'era pelviana”. Els nostres pacients són actius, busquen informació i volen participar de manera dinàmica en el tractament. D'on venim i com hem evolucionat? Cap on dirigim la mirada terapèutica? Un breu repàs per contextualitzar els nostres objectius com a professionals de la salut

Eva Hernando: Fisioterapeuta experta en rehabilitació i reeducació abdominopelviana. Directora de Ginsol Centre de Fisioteràpia. Professora associada de la Universitat Rovira i Virgili. Comissió de Sòl Pelvià del CFC.

 

“Com parlem de la salut del sòl pelvià amb els pacients?”. Els fisioterapeutes, com qualsevol professional sanitari, hem de donar importància a la potència que tenen les nostres habilitats comunicatives per produir més benestar personal i social en els pacients, i per incrementar el grau d'eficàcia i eficiència del procés de tractament.

Prenguem consciència de com podem transmetre als nostres pacients a través del llenguatge verbal i no verbal i fem ús de les diferents vies de la comunicació per informar i empoderar els nostres pacients ajudant-los a conèixer, connectar, reconciliar-se i estimar el seu sòl pelvià.

Laia Blanco: Fisioterapeuta experta en rehabilitació de sòl pelvià des de fa 22 anys. Màster universitari en Fisioteràpia i Evidència Científica per la UIC. Fundadora i codirectora del centre de fisioteràpia RAPbarcelona SL. Professora col·laboradora al Grau de Fisioteràpia (UIC) i professora a diversos postgraus i màsters universitaris a FCS Blanquerna, UVic-UCC i Institut Guttmann. Coautora del llibre: Rehabilitació del sòl pelvià femení. Pràctica clínica basada en l’evidència. Ed. Panamericana. Comissió de Sòl Pelvià del CFC.

 

“Reflexions sobre la disparèunia en dones joves”. La disparèunia femenina és una de les disfuncions amb més prevalença entre les dones joves i menys tractades. Les dades a Europa oscil·len entre el 13 % i el 79 %. La solució mèdica que s'ofereix a les dones joves, si n'arriben a rebre alguna, són els lubricants i anestèsics tòpics. Aquestes solucions poden millorar aspectes de la sexualitat, però no tots. Cal promoure la idea que el dolor durant les relacions sexuals no és normal i que la fisioteràpia pot oferir una solució. Volem reflexionar gràcies als resultats obtinguts en un estudi sobre la relació entre la normalització del dolor durant les relacions sexuals i el grau de satisfacció sexual.

Anna Abelló Pla. Fisioterapeuta experta en rehabilitació de sòl pelvià des de 1992. Consulta privada. Col·laboradora a Rös's Estética a l'àrea de recerca i desenvolupament. Professora a les Escoles Universitàries Gimbernat i Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Màster oficial en investigació translacional de fisioteràpia. Doctoranda UAB. Comissió de Sòl Pelvià del CFC.

9.30 h

”Fisioteràpia en el tractament de la disparèunia per hipoestrogenisme en dones tractades de neoplàsia mamària”. El 30-70 % de les dones tractades durant el càncer de mama pateixen disfuncions sexuals. (Cobo-Cuenca et al. 2018) i les disfuncions més freqüents es produeixen per dolor en la penetració i per manca de lubricació 50,6 % i per desig i excitació disfuncional 44,6 %.(Cobo-Cuenca et al. 2018).

La disparèunia que pateixen les dones amb càncer de mama és secundària o adquirida sobretot per l'hipoestrogenisme a causa del tractament sistèmic.

Malauradament, gran part de la informació necessària per aconsellar les dones sobre els mètodes d'autocura de la salut sexual està dispersa, desorganitzada.

És important acompanyar la pacient oncològica en totes les fases del tractament i crear uns circuits per prevenir i tractar els efectes secundaris dels tractaments quirúrgics i sistèmics.

Mònica Malafré Mercadé: Fisioterapeuta experta en sòl pelvià i oncologia. Màster de sòl pelvià Universitat de Vic. Tècnic en ortopèdia especialitzada en Càncer de Mama. Treballa a Salut de la Dona Dexeus i a Fisiovilassar, Barcelona.

 

10.05h

“El perineu no té sexe. Fisioteràpia i sexualitat a la pelvis masculina”. A la ponència s'exposarà:

- Fisiopatologia del perineu masculí

- Disfuncions de la pelvis masculina. Relació del món esportiu amb les lesions perineals masculines

- Alteració glandular masculina

- Sexualitat masculina i disfuncions. Abordatge fisioterapèutic

- Tractament fisioterapèutic al perineu masculí. Nous abordatges i tècniques

David Sánchez Rienda: Fisioterapeuta expert en sòl pelvià i osteòpata. Màster en psiconeuroimmunologia clínica. Universitat EFHER. Docent de formació internacional d'osteopatia i màster de sòl pelvià a València i Navarra. Director de la clínica de fisioteràpia i osteopatia FISIO-BLANES.

 

10.40 h

“Fisioteràpia en el trastorn sexual de dolor genitopelvià femení”. Les relacions sexuals doloroses són un problema comú de salut femenina. La seva prevalença varia del 3 al 60 % a tot el món i pot afectar més del 28 % de les dones al llarg de la seva vida. La resposta sexual humana està en íntima vinculació amb el sistema nerviós autònom, la mecànica pelviperineal i la fisiologia uroginecològica. Per això, la fisioteràpia de sòl pelvià pot ser una eina de primera intervenció a l'hora d'abordar les àlgies coitals i ha demostrat en els darrers anys molt bons resultats en el tractament multidisciplinari de les disfuncions sexuals que cursen amb dolor.

Laura Pastor: Fisioterapeuta experta en reeducació uroginecològica i salut sexual humana. Màster en Sexologia Clínica. Experta Universitària en Salut Sexual i Intervenció Educativa i Comunitària. Docent en màsters i formacions especialitzades per a professionals de la salut. Directora i fisioterapeuta a Evexia Salut a Barcelona.

 

11.15 h

Preguntes

11.25 h

Pausa-Cafè

11.55 h

“El concepte “el cos esborrat” en la rehabilitació del sòl pelvià i la funció eròtica”. Sabem que el cos hi ha dues vegades. Aquí on podem tocar-lo, ia nivell cerebral, representat a l'Homuncle de Penfield. És en aquesta representació on sovint descobrim part del dibuix desdibuixat o esborrat. Em refereixo a la zona dels genitals. Explicaré com podem redibuixar-ho, ja que determinarà, per exemple, la capacitat per moure aquesta àrea, activar els seus sistemes i aconseguir així recuperacions reeixides.

Marta Torrón Villalta: Fisioterapeuta experta en fisiosexologia i neuromiostàtica visceral. Postgrau en creixement sexual i de parella. Membre de la junta directiva de l'AES (Associació Experts en Sexualitat). Màster oficial en esport sostenible i benestar. Investigadora a l’Institut Guttmann.

 

12.30 h

“Si la teva pelvis et parla, per què no l'escoltes? El sòl pelvià com a suport físic i emocional de la salut sexual masculina”. El sòl pelvià com una part substancial de l'aparell sexual masculí. I això, per què?

  • Els músculs i lligaments del sòl pelvià són clau per mantenir les ereccions.
  • S'ha comprovat que petites disfuncions de la musculatura pelviana comporten una qualitat pitjor en la rigidesa de l'erecció.
  • Enfortir el sòl pelvià procura ereccions de millor qualitat i durabilitat.
  • Enfortir el sòl pelvià és útil per guanyar control sobre l'ejaculació.
  • Enfortir el sòl pelvià és útil per corregir la incontinència urinària.

Però el sòl pelvià és, sobretot, un indicador essencial a l'hora de diagnosticar patologia genital masculina. La pelvis està molt lligada a les emocions. És més freqüent del que molts creiem que els homes no tenen consciència corporal de la pelvis i, sobretot, no entenen que funcionem com un conjunt on l'organisme ha d'estar d'acord amb l'esfera psíquica i emocional. Així, també en el malestar i en la malaltia, el cos s'expressa perquè es vol curar, es queixa perquè l'escoltem. Nosaltres només hem d'entendre què ens vol dir.

L'actitud, la disposició i la postura de la pelvis ens pot ajudar a diagnosticar patologies uroandrològiques masculines que podrien passar inadvertides:

  • Andropausa i alteracions endocrines
  • Prostatitis i prostatosi
  • Patologia testicular
  • Patologia uroncològica
  • Disfòria de gènere
  • Mecanismes de defensa per a trastorn dissociatiu després d'abús

Javier Ruiz Vierruiz: Metge expert en andrologia, amb més de 30 anys d'experiència en el tractament de la sexualitat, la infertilitat masculina i altres alteracions genitals. Actualment és director de la plataforma de Salut i Benestar MeWell.Care. Exerceix a OVOCLINIC Group (Marbella, Màlaga, Madrid, Milà, Mèxic DF), Reproclinic Barcelona i CONCEPTUM Reus. Té la seva consulta privada d'andrologia i cosmètica masculina a Barcelona.

 

13.05 h

I quan falla la medicina al·lopàtica, què? La disfunció sexual és un problema que genera estrès i deteriorament en la qualitat de vida de les persones que la pateixen. El tractament des de la medicina tradicional abasta des d'hidratants i cremes hormonals a antidepressius o antiepilèptics, però hi ha un sector de la població que no respon a les teràpies convencionals. La pregunta és: malgrat no existir una forta evidència científica, hi ha la possibilitat d'aplicar la medicina regenerativa en aquestes pacients?

Dr. Juan Salinas: Ginecòleg expert en menopausa, ozonoteràpia i concentrats de factors de creixement activats per ozó, i en ginecologia estètica i funcional i ginecologia cosmètica de la dona. Metge especialista a l'Hospital universitari Sant Joan de Reus i professor associat de la URV.

13.40 h

Et falten hormones? Posa-hi neurones. La caiguda hormonal que caracteritza la menopausa afecta, de forma molt especial, la mucosa vaginal i el teixit de la vulva. La sexualitat madura necessita ampliar focus i ajudar de totes les maneres possibles als teixits. Des de la fisioteràpia tenim eines tecnològiques de màxim nivell, com ara radiofreqüència, però la usuària també hi pot fer molt. La neurociència ens mostra que podem entrenar al cervell a “mirar” zones concretes, a connectar neurones. I quan el cervell connecta amb una zona, tot canvia.

Mireia Grossman: Fisioterapeuta i osteòpata experta en sòl pelvià, fisiosexòloga. Autora del llibre “El sòl pelvià al descobert”. Conferenciant i divulgadora de l´univers del sòl pelvià. Directora de l'Espai de Salut Aleno, a Barcelona.

 

14.15 h

Preguntes

14.30 h

Cloenda

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×