Calendari

26 d'abril de 2025

Horari: Dissabte, de 09.00 h a 14.30 h

Durada: 5,30 hores

Informació general

Jornada bonificada al 100% pel CFC

Organitza: Comissió d'osteopatia del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya

Descripció

PRESENTACIÓ

La Comissió d’Osteopatia es complau a presentar la III Matinal d’Osteopatia, la que serà un punt de trobada per als fisioterapeutes que practiquen osteopatia amb l’objectiu de revisar els actuals conceptes amb que es basa l’osteopatia actual.

Lesions osteopàtiques, alteracions disfuncionals vertebrals definides per Fryette, entre d’altres, són conceptes teòrics que han quedat obsolets a mesura que s’ha posat sota la lupa de la evidència científica, concretament en la Fisioteràpia Basada en l’Evidència (FBE).

Cal doncs, fer una revisió bibliogràfica i clínica per tal de poder oferir els beneficis de la osteopatia deixant enrere aquests conceptes que ja no suporten una lectura crítica per tal de donar valor als que sí que són vàlids però fins ara no s’havia demostrat perquè.

 

Objectius generals

  • Donar a conèixer els nous paradigmes de l’osteopatia en diferents àmbits des de la FBE
  • Definir quines relacions existeixen entre la columna toràcica-cervical i l’espatlla.
  • Revisar els diferents diafragmes coneguts, donant una visió conjunta del seu funcionament biomecànic.

 

Objectius específics:

  • Parlar sobre l'evolució de l’osteopatia: dels orígens a la actualitat
  • Fer una actualització de l’evidència clínica a la Osteopatia
  • Debatre sobre els paradigmes que expliquen l’osteopatia actual

 

Objectius d'aprenentatge:

  • Avaluar la influència dels paradigmes científics en el desenvolupament de les ciències mèdiques.
  • Necessitat de conèixer el context científic sociocultural en què es desenvolupa la disciplina osteopàtica per adaptar l'enfocament i el currículum segons les necessitats-exigències de la societat en què es desenvolupa l'osteopatia.

 

PROGRAMA

09.00 h

Presentació de la Matinal. A càrrec de Gerard Noguera. Coordinador de la Comissió d’Osteopatia del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.

09.05 h

"L'Osteopatia, una qüestió polièdrica". A càrrec de Francesc Escarmís

Tractarem una visió personal d’alguns fets transcorreguts en els últims 20 anys en el binomi Fisioteràpia-Osteopatia, essencialment a l'estat espanyol, amb l'objectiu de cercar la manera de poder retornar la dignitat a l’Osteopatia, una disciplina que va contribuir significativament a què la Fisioteràpia espanyola assolís, en poc anys, els primers llocs de la Fisioteràpia mundial una contribució a l'intent d’entendre una mica el complex moment que vivim, en aquest àmbit, dintre de la nostra professió.

10.05 h

Actualització del concepte TART.  A càrrec de Gerard Noguera

Buscarem sotmetre la disfunció somàtica a examen revisant els diferents models i interpretacions que s'han donat per explicar la fisiopatología d'aquesta. També, intentarem donar una explicació del TART desde la ciència del dolor.
11.05 h Pausa.

11.35 h

"Pausabilitat biològica". A càrrec de Sergi Carrelero

A través d'aquesta ponència buscarem definir el concepte plausibilitat biològica en el context de la teràpia manual, identificar els principals sistemes biològics implicats en els efectes de la terapia manual, descriure almenys dos mecanismes neurofisiològics a través dels quals la teràpia manual pugui alleujar el dolor, comprendre la possible influència de la teràpia manual en la modulació de la inflamació, explicar com la terapia manual pot afectar al teixit connectiu a través de la mecanotransducció, reconèixer la potencial modulació del sistema nerviós autònom per la teràpia manual, apreciar la importància de considerar la interacció biopsicosocial en l'aplicació de la terapia manual.

12.35 h

"Nous paradigmes en osteopatia visceral". A càrrec de Ricard Tutusaus

Aprofundirem en el nou enfoc teòric i pràctic de l’osteopatia visceral, destacant el paper de la dissecció en cadàver fresc, l’aplicació de maniobres sobre peces cadavèriques, la generació d’evidència científica i la reflexió crítica sobre el present i el futur d’aquesta disciplina en l’abordatge de casos clínics complexos.

Explorarem la utilitat de les disseccions en cadàver fresc com a eina essencial per millorar la comprensió anatòmica i la precisió en l’execució de maniobres de palpació en osteopatia visceral.

Analitzarem els efectes mecànics de les tècniques osteopàtiques viscerals mitjançant l’aplicació directa sobre peces cadavèriques, permetent una descripció detallada i objectiva del seu impacte estructural i funcional i fomentarem el desenvolupament d’una base científica sòlida en osteopatia visceral, presentant els estudis clínics més recents i promovent una reflexió crítica sobre l’estat actual de l’osteopatia i el paper de l’abordatge visceral en el tractament de patologies complexes.

13.35 h

"Osteopatia Pediátrica".  A càrrec de Débora Mínguez

Brindarem una visió crítica i actualitzada sobre l'evidència científica existent en l'àmbit de la osteopatía pediàtrica, amb especial enfasis en la investigació bibliomètrica, la intervenció en prematuretat i les dificultats a la lactància.

Analitzarem també l'evolució de la investigació en osteopatía a través d'un estudi bibliomètric, exposarem l'evidència científica sobre la intervenció osteopàtica en la prematuretat i presentarem l'estat actual de la investigació en osteopatía pediàtrica aplicada als problemes de lactància.

 

14.35 h Clausura

 

 

Lloc de realització

Centre Univers (Carrer del Comte de Salvatierra, 5-15.08006 Barcelona)

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×