Calendari

23 de setembre de 2023

Horari: Dissabte, de 09.00 h a 14.15 h

Durada: 5,00 hores

Informació general

Dirigit a: Fisioterapeutes col·legiats/des

Seminari bonificat al 100% pel CFC

Activitat acreditada pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries-Comisión de Formación Continuada del Sistema Nacional de Salud amb 0.7 crèdits

Organitza: Secció Territorial de l'Alt Pirineu i Aran i Comissió de Sol Pelvià del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya

Lloc de realització

Hospital Comarcal del Pallars, C/Pau Casals, 5 25620 Tremp, Lleida

Programa

PRESENTACIÓ

El concepte de salut del sòl pelvià es defineix com la integritat física i funcional de la unitat del sòl pelvià a través de les diferents etapes de vida de l'individu (home o dona), que permet una òptima qualitat de vida a través del seu paper multifuncional, en què l'individu posseeix o té accés al coneixement, que l’empodera amb l'habilitat per prevenir o gestionar la disfunció (Pierce 2015).

 

La salut del sòl pelvià es veu afectada per diferents influències. Unes no modificables com la genètica o el pas del temps, i d’altres com l'estil de vida, la situació cultural i socioeconòmica o els esdeveniments de la vida com poden ser els embarassos i parts, intervencions quirúrgiques o malalties associades.

 

La síndrome de dolor miofascial (SDM) és una entitat que freqüentment s'associa a diferents disfuncions del sòl pelvià. Però en moltes ocasions els pacients consulten per tenir dolor musculoesquelètic a la zona abdomino-lumbopelviana sense que es pregunti a l'anamnesi ni que es tingui en compte en l'exploració una possible disfunció de sòl pelvià o SDM en la musculatura del sòl pelvià.

 

Establir unes bases generals teòriques i pràctiques permetrà al fisioterapeuta obtenir eines per a la primera línia de tractament conservador de diferents disfuncions associades al sòl pelvià, que poden conviure amb altres motius de consulta en la pràctica diària de fisioteràpia.

 

OBJECTIUS

L'objectiu general del seminari es basa en proporcionar els coneixements suficients que permetin al fisioterapeuta identificar la simptomatologia associada a la SDM al sòl pelvià i establir les primeres fases de tractament conservador.

  • Establir les bases de la primera intervenció de fisioteràpia en l'àmbit de la rehabilitació abdominopelviana.
  • Aprofundir en la funció del sòl pelvià dins el conjunt manomètric abdominal.
  • Aprendre la simptomatologia de la SDM al sòl pelvià i relacionar-la amb les principals disfuncions del sòl pelvià.

 

TEMARI

Paradigma de conceptes: dolor pelvià, dolor pelvià crònic, síndrome de dolor pelvià crònic, atrapament del nervi pudend, síndrome del piriforme, síndrome de l'elevador de l'anus i síndrome de dolor miofascial (SDM).

  • Què és un PG? SDM i la seva relació amb les disfuncions del sòl pelvià
  • Biomecànica abdominopelviana: unió de forces
  • La musculatura del sòl pelvià, les seves sinergies i la SDM
  • És la hipertonia del sòl pelvià l'enemic a batre?
  • Pràctica: Teràpia manual i exercicis per ‘elastificar’ el sòl pelvià

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×