Manual d'Avaluació de Dependència per als professionals sanitaris

Publicada el 07/06/2007

El manual del Barem d'Avaluació de la Dependència serveix per establir el grau i els nivells d'autonomia de la persona avaluada d'acord amb la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de "Promoción de la Autonomía Personal y Atención a las personas en situación de dependencia.

Aquest indicador s'ha construït a partir de l'anàlisi de la llei, d'experiències similars a nivell nacional i internacional, d'opinions d'un grup d'experts a través d'un estudi Delphi i de diversos grups de treball. El Barem és aplicable en qualsevol situació de discapacitat i a partir dels 3 anys, a més inclou definicions complementàries i exemples que serveixen d'ajuda als grups d'avaluadors formats per fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals i infermers.

El manual determina que l'avaluació s'ha de realitzar amb els informes sobre la salut del pacient i a l'entorn en el que viu per considerar les ajudes tècniques o les barreres de les que disposa. Les activitats bàsiques de la vida diària avaluades son: menjar i beure, regulació de la micció/ defecació; rentar-se les mans i la cara i desplaçar-se fora del domicili habitual; entre d'altres.

L'avaluació s'estableix mitjançant un qüestionari estàndard i amb l'observació directa del professional sanitari. En el cas de persones amb discapacitat intel·lectual, el control s'aplicarà en forma d'entrevista i es realitzarà amb la participació d'altres persones que coneguin la situació; familiars o cuidadors. Quan es fa necessària aquesta ajuda existeixen 4 graus segons el Real Decret que l'avaluador ha de determinar segons les necessitats del pacient: Supervisió, Assistència física parcial, Assistència física màxima o Assistència especial.

Durant l'avaluació es recomana com a criteri addicional, mantenir una conversa reflexiva, i demostrar empatia amb la persona avaluada, a més d'objectivar la situació real mitjançant preguntes i proves simples que facilitin la verificació d'autonomia.

El grau de dependència de la persona avaluada i el cuidador que requereix es determina amb la puntuació final obtinguda del barem:

  • El Grau I o Dependència Moderada correspon a una puntuació de 25 a 49,
  • el Grau II o Dependència Severa correspon a una puntuació de 50 a 74
  • i el Grau III o Gran Dependència està subjecta a una puntuació de 75 a 100.

Durant el 2007 seran reconeguts els drets de les persones que tinguin una valoració de Grau III, els demés s'incorporaran progressivament a partir del proper any.

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×