La comunicació no verbal millora la situació dels malalts d'Alzheimer

Publicada el 15/10/2008

La Comissió d'Osona i Ripollès del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya va organitzar, el passat dijous, la conferència "Paraules que es veuen. Com comunicar-nos amb persones amb demència", que va ser conduïda per la presidenta de la Fundació Alzheimer Catalunya, Eulàlia Cucurella.

La ponència, feta l'Auditori de Caixa Manlleu, va oferir alguns recursos per millorar la comunicació entre els professionals sanitaris, especialment els fisioterapeutes, i els malalts amb demència. Cucurella va destacar "la importància del paper de la comunicació no verbal a través del tacte. Amb ell, motivem el pacient, ja que és l'únic dels sentits que no ens fa sentir sols". Va afegir que "els gestos, les mirades, l'entorn i el to de veu són altres elements per poder fer-se entendre", atès que les demències afecten abans les capacitats d'expressió que les de comprensió. També va destacar el somriure "ja que transmet estats d'ànim positius i ens fa sentir vius". Per això va recomanar als fisioterapeutes i als altres professionals de la salut "ser bons observadors" i tocar la persona perquè "se senti ben acompanyada", va afegir.

Conferència 'Paraules que es veuen' (Vic)

La presidenta de la Fundació Alzheimer Catalunya va explicar que les malalties degeneratives són molt dures perquè canvien el caràcter i l'expressió del malalt.

D'altra banda, el coordinador de la Comissió d'Osona i el Ripollès, Marc Vidal, va afirmar que una de les funcions dels fisioterapeutes és "fer teràpies amb persones que pateixen Alzheimer i altres malalties degeneratives similars ja que necessiten fer activitats per no perdre la mobilitat".

Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×