Conferència: "El paper del fisioterapeuta en el tractament de l'articulació temporomandibular"

Publicada el 03/04/2008

Prop de dues hores va durar la conferència "El paper del fisioterapeuta en el tractament de l'articulació temporomandibular" que va tenir lloc el passat 27 de març a la seu col·legial i que va córrer a càrrec de Leandro Gutman, llicenciat en Cinesiologia i Fisiatria, exdocent de la Universitat de Buenos Aires i reconegut especialista en el tractament dels trastorns de l'ATM.

Conferència: 'El paper del fisioterapeuta en el tractament de l'articulació temporomandibular'

El Sr. Gutman va voler començar la ponència explicant a tots els assistents els aspectes anatòmics i biomecànics de l'articulació temporomandibular des del punt de vista intraarticular i la seva relació amb la patologia discal. Tot seguit va exposar les patologies intraarticulars més comuns que afecten l'ATM, entre les quals va destacar les luxacions discals amb o sense reducció. El ponent va explicar quines són les causes més habituals que provoquen aquestes patologies i va destacar-ne el seu aspecte multifactorial, on podem trobar-hi des de traumatismes directes sobre l'articulació, trastorns parafuncionals, el manteniment perllongat de la boca en posició oberta, estrebades cervicals, etc.

El professor Gutman va destacar que el dolor a nivell articular i periarticular i la limitació del moviment són problemes de gran rellevància fisioterapèutica i que les característiques de l'ATM permeten l'abordatge mitjançant un tractament fisioterapèutic, principalment mitjançant la teràpia manual, concretada en mobilitzacions passives amb una intensitat adequada a cada patologia. Segons el Sr. Gutman, aquest tipus de tractament redueix el dolor i estimula la recuperació del cartílag, entre d'altres. Ara bé, també va recalcar la importància que sigui cada fisioterapeuta qui decideixi quin és el tractament més adequat a aplicar en pacients amb problemes de l'ATM.

Per finalitzar la conferència, i amb la col·laboració dels assistents, es va fer una demostració pràctica de les teràpies manuals que poden ser aplicables en els tractaments per a resoldre trastorns de l'ATM quan hi ha un desplaçament discal amb i sense reducció, aspecte que va ser de gran interès per a tots els oients que van assistir a l'acte.

Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×