La Comissió de Geriatria presenta la conferència 'Teràpia assistida amb animals'

Publicada el 20/06/2008

Dins del cicle de conferències proposades per la Comissió de Geriatria del Col·legi, va tenir lloc, el passat 17 de juny, la ponència 'Teràpia assistida amb animals', que va ser presentada per Carlo Siracusa, veterinari i màster en etologia clínica i teràpia assistida amb animals, i Franciso Fernàndez, fisioterapeuta, infermer i coordinador assistencial de la Residència Gent Gran de Reus.

La Comissió de Geriatria presenta la conferència 'Teràpia assistida amb animals'

L'objectiu d'aquesta conferència era donar a conèixer l'experiència de la teràpia assistida amb animals en la qual, pacient i animal, interactuen amb una finalitat terapèutica.

La teràpia assistida amb animals (TAA), conjuntament amb les activitats assistides amb animals (AAA) i amb la psicoteràpia assistida amb cavalls, conformen les denominades intervencions assistides amb animals (IAA), que són unes teràpies que intencionadament incorporen animals com a apart integrant d'un procés o entorn terapèutic.

Els ponents van indicar que per iniciar un tractament d'aquest tipus s'ha d'escollir molt bé l'animal que hi participarà. Els gossos són, possiblement, els més adequats, però també hi ha teràpies on hi intervenen gats, i fins i tot cavalls. Sigui quin sigui l'animal escollit cal seleccionar-lo atenent l'objectiu a què necessitem arribar per les característiques concretes del pacient, perquè la funció de l'animal serà la d'actuar com a coterapeuta.

Tot i que aquesta pràctica encara no disposa de prou informació científica que l'avali, hi ha evidències que demostren que quan hi ha una interacció adequada entre pacients i animals, patologies tals com la pressió arterial i el nivell d'estrès, disminueixen en l'ésser humà. Per a la gent gran, relació amb animals, els ajuda a millorar la memòria i les seves condicions físiques i psíquiques i incrementa la seva autoestima, la capacitat de cuidar-se i les habilitats motrius.

Per finalitzar l'acte es van presentar una vivència que, actualment i des de fa 13 anys, s'està duent a terme a la Residència de Gent gran de Reus. D'acord amb Francisco Fernàndez, coordinador del centre, l'experiència està essent, com tots els assistents a la conferència van poder comprovar, molt efectiva i emotiva perquè el fet d'haver de prendre cura d'un animal impulsa a gent amb greus problemes de mobilitat a esforçar-se i moure's, i allò que és més important: els incita a interactuar, a prendre cura d'algú, a riure i recuperen moltes emocions que pensaven que tenien oblidades.

Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×