Pas de gegant per a la Fisioteràpia: aprovada l'Ordre Ministerial que estableix els requisits del nou Títol de Grau

Publicada el 01/08/2008

Amb l'Ordre Ministerial publicada el passat 19 de juliol de 2008 al BOE, es dóna per finalitzat el procés per a l'adequació de la Fisioteràpia als nous títols de grau i s'estableixen els requisits mínims que han de respectar les universitats a l'hora de configurar els plans d'estudis del Títol de Grau de Fisioteràpia. Aquest text col·loca la Fisioteràpia al lloc que es mereix i fixa les competències i habilitats que hauran d'adquirir els futurs fisioterapeutes, així com les assignatures obligatòries i mínimes que hauran de superar i realitzar, amb caràcter propi i exclusiu, aquests futurs professionals.

Com ja reflectia el Reial Decret 1001/2002 de 27 de setembre, que versava sobre la creació del Consejo General de Colegios de Fisioterapeutas, aquesta nova Ordre recull també que les teràpies i tècniques manuals, així com l'osteopatia, la balneoteràpia, la crioteràpia, les manipulacions articulars i la quiropràxia són, entre d'altres, mètodes i tècniques específiques d'actuació de la Fisioteràpia i d'utilització en tots els àmbits d'intervenció dels seus professionals: promoció, prevenció, protecció i recuperació de la salut. Aquestes pràctiques han estat finalment reconegudes per l'Administració, a través del Ministerio de Ciencia y Innovación, com a competències pròpies de la Fisioteràpia. També cal destacar la possibilitat que ofereix aquesta nova regulació a l'hora de desplegar totes les nostres capacitats professionals, que van des de la valoració diagnòstica, el disseny, l'execució i el seguiment del pla d'intervenció, fins a l'avaluació dels resultats i la posterior elaboració de l'informe d'alta del tractament de Fisioteràpia.

Des del nostre Col·legi volem subratllar que aquesta Ordre no ha nascut per generació espontània, sinó que ha estat fruit del treball intens i continuat de tots els col·legis professionals de fisioterapeutes del país i que ha comptat amb el consens de tots els sectors que representen la Fisioteràpia: el professional, el científic i l'acadèmic. Volem remarcar també que la redacció del Llibre Blanc de Fisioteràpia, liderat pel catedràtic Jesús Rebollo, ha estat determinant.

Coincidim plenament amb el criteri del Sr. Pedro Borrego, president del Consejo General de Colegios de Fisioterapeutas, en assenyalar que és el moment d'assumir aquest repte i retornar a l'Administració la confiança que ha posat en el nostre col·lectiu encoratjant les universitats a adequar els seus plans d'estudis segons els requisits previstos i exigits, i els col·legis professionals a treballar per garantir la correcta aplicació dels coneixements adquirits.

Aquesta Ordre és un motiu de celebració per al nostre col·lectiu perquè, a part de regular els estudis de Fisioteràpia, contempla la presència del fisioterapeuta en l'atenció primària i la salut comunitària, i en la salut laboral i normalitza una situació que per se ja hauria d'haver estat regulada des de fa temps, sobretot si tenim en compte la contribució de la Fisioteràpia en la nostra societat i els beneficis per als ciutadans que aquesta actuació comporta.

Sens dubte es tracta de la millor notícia que se'ns ha pogut donar en els 50 anys d'història de la nostra professió.

Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×