El Col·legi celebra el Sopar Col·loqui i mostra el beneficis de la Fisioteràpia en el tractament de persones amb Alzheimer

Publicada el 23/09/2008

El passat 19 de setembre, i per cloure els actes commemoratius del Dia Mundial de la Fisioteràpia, va tenir lloc la quinzena edició del tradicional Sopar Col·loqui que organitza el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.

Sopar Col·loqui 2008

Aquest any la temàtica del Sopar Col·loqui girava entorn de l'Alzheimer, una malaltia que s'ha convertit en la verdadera plaga del segle XXI. Algunes informacions assenyalen que a Catalunya hi ha 170.000 afectats per aquesta demència i, segons els experts, aquesta xifra anirà en augment atès l'increment de l'esperança de vida de la població. No oblidem que l'Alzheimer és una demència que està directament relacionada amb l'edat.

En aquest sentit es va pronunciar el Dr. Marco Inzitari, metge geriatre de l'Institut Català de l'Envelliment de la UAB en la ponència "L'altra cara de les demències: el deteriorament motriu" que va oferir durant l'acte del Sopar Col·loqui. El doctor Inzitari, conjuntament amb el degà del Col·legi de Fisioterapeutes i el Sr. Albert Solé i Bruset, autor del documental "Bucarest, la memòria perduda" i fill de l'exministre del Govern espanyol, Jordi Solé Tura, van destacar la necessitat de seguir investigant la malaltia i treballar perquè les administracions públiques incloguin la figura del fisioterapeuta en el tractament i la prevenció de qualsevol tipus de demència i, en concret, de l'Alzheimer.

Va ser el mateix Sr. Solé, qui, després d'oferir-nos un resum dels instants més significatius del seu documental, va entregar, en nom del Col·legi, una placa commemorativa a aquells fisioterapeutes jubilats l'últim any, en reconeixement a la seva trajectòria professional.

Posteriorment al sopar va tenir lloc l'entrega del Premi June Nystrom, que va ser lliurat per la Sra. Eulàlia Cucurella, presidenta de la Fundació Alzheimer Catalunya, a Francisco Fernàndez Reche, fisioterapeuta, docent i investigador, que va rebre el guardó per la seva trajectòria personal, la seva implicació amb els malalts geriàtrics i els seus avenços en l'aplicació de la Teràpia assistida amb animals en aquests pacients.

A continuació, el secretari de la Junta de Govern del Col·legi, el Sr. Ricard Corgos, va fer lectura de les resolucions de la Junta de Govern, en les quals s'havia decidit els guanyadors de les beques col·legials de recerca corresponents a la convocatòria del 2007. Els projectes mereixedors de les beques col·legials van ser:

  • "Evaluación de un programa de entrenamiento domiciliario en personas mayores sedentarias con enfermedad pulmonar obstructiva crónica (EPOC)".
  • "Sensibilidad de la prueba de marcha sin límite de tiempo para detectar cambios postentrenamiento en pacientes con enfermedad pulmonar obstructiva crónica".
  • "Estudi prospectiu de la capacitat funcional a l'exercici utilitzant el test de marxa de 6 minuts als nens afectes de fibrosi quística de la unitat de fibrosi quística del servei de pediatria de l'Hospital de Sabadell".

Tot seguit es van entregar les beques col·legials d'ajuts a projectes de cooperació i desenvolupament a:

  • La Fundació Universitària del Bages, pel projecte: "Estades solidàries de Fisioteràpia a Matagalpa (Nicaragua). Projecte de Fisioteràpia a Matagalpa per a nens i nenes amb discapacitat".
  • Als Grups d'Acció Solidària Internacional, pel projecte: "Fisioteràpia: un projecte de futur. Projecte d'atenció en Fisioteràpia als infants dels campaments refugiats sahrauís".

L'entrega d'aquests guardons va servir per cloure l'acte, que va finalitzar amb unes paraules d'agraïment del degà del Col·legi i un sonor aplaudiment dels assistents, que veuen com la nostra professió avança en paral·lel als problemes de la societat i els hi poden donar solució. Ara només manca que l'Administració vegi, d'una manera tant clara com ho veiem nosaltres i els nostres pacients, la importància i la necessitat d'incloure el fisioterapeuta en la xarxa sanitària pública.

Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×