El CFC presenta als col·legiats el Pla director de malalties reumàtiques i de l'aparell locomotor

Publicada el 30/09/2010

El 21 de setembre el Col·legi va presentar el Pla director de malalties reumàtiques i de l'aparell locomotor. Aquest Pla ha estat desenvolupat per la Direcció General de Planificació del Departament de Salut i obre noves perspectives a les nostres competències en el marc de l'atenció primària.

La presentació va ser realitzada per la Dra. Marta Larrosa i el Dr. Xavier Surís, ambdós codirectors del Pla, que en paraules del nostre degà, Sr. Francesc Escarmís, "ens atorga competència, autonomia i més presència en el sistema de salut, anhels que tenia el Col·legi i que ara veiem recollits en aquest Pla".

Va iniciar la presentació la Dra. Larrosa per explicar-nos que el Departament de Salut porta dos anys i mig treballant en aquest projecte que s'implementarà el 2011 a unes zones pilot, encara per definir. Per la seva banda, el Dr. Surís va comentar que en el Pla de salut de Catalunya es recullen les accions de salut a tenir en compte en els anys vinents (en aquest cas fins el 2010), i a l'hora és on es planifica la salut dels ciutadans. D'entre les estratègies d'aquest Pla de salut es va valorar que les patologies reumàtiques i de l'aparell locomotor es regulessin d'una manera més uniforme en el territori atesa la seva alta prevalença, sobretot vinculada a l'increment d'edat de la població. A més, cal tenir en compte que les patologies del dolor lumbar i l'espatlla dolorosa són les causes més prevalents en l'àmbit de les baixes laborals.

Presentació del Pla Director de Malalties Reumàtiques i de l'Aparell Locomotor Presentació del Pla Director de Malalties Reumàtiques i de l'Aparell Locomotor Presentació del Pla Director de Malalties Reumàtiques i de l'Aparell Locomotor

Ens va explicar que el Pla pretén millorar l'atenció a les malalties reumàtiques i de l'aparell locomotor mitjançant la reordenació de recursos i accions de promoció de la salut, prevenció de les malalties, diagnòstic precoç, tractament adequat i l'apropament de la Fisioteràpia a l'atenció primària per tal de reduir l'impacte que tenen sobre la salut de la població i d'acord amb els principis d'equitat, eficiència, sostenibilitat i satisfacció dels ciutadans. Els objectius que es proposa són:

  • Possibilitar el maneig de les patologies de poca complexitat i molt prevalents en l'àmbit d'atenció primària facilitant-hi recursos de suport, establint els circuits assistencials adequats, apropant professionals especialistes i disminuint la variabilitat clínica.
  • Millorar el maneig de les patologies més complexes en l'àmbit de l'atenció especialitzada mitjançant la coordinació de l'activitat dels diferents professionals i unitats i la disminució de la variabilitat clínica en l'abordatge de les patologies.

Com a element important en la consecució d'aquests objectius, hi apareix la figura del fisioterapeuta, que passa a ser una peça clau en l'atenció primària amb accés directe a certes patologies d'alta prevalença i baixa complexitat. Aquesta tasca que se'ns encomana ha estat reconeguda, via enquesta, per diferents especialistes (metges de família, traumatòlegs, reumatòlegs i unitats del dolor) que han considerat positiu per a la salut dels ciutadans poder derivar pacients directament al fisioterapeuta. Aquest és un fet important per al nostre col·lectiu perquè proveeix el ciutadà d'una Fisioteràpia bàsica emmarcada en l'atenció primària, coordinada amb altres professionals de referència i amb protocols establerts. És a dir, al fisioterapeuta se li encomanen implícitament les tasques de tractar i fer educació i promoció de la salut, en definitiva: prevenció, la qual cosa el converteix en l'executor d'una tasca molt important a la qual i en les paraules que va fer servir el nostre degà per cloure l'acte, "els fisioterapeutes sabrem respondre amb responsabilitat i professionalitat".

Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×