La I Jornada de Fisioteràpia neurològica aplicada del CFC finalitza amb un gran èxit d'assistència

Publicada el 03/04/2012

Amb un gran èxit d'assistència es va cloure, el passat 30 de març, la I Jornada de Fisioteràpia neurològica aplicada, que es va celebrar a l'Auditori del Campus de la Comunicació – Poblenou de la UPF. La neurologia és un dels àmbits bàsics de la nostra professió i congrega un important nombre de professionals que s'hi dediquen en la seva tasca diària.

L'acte es va iniciar a les 09.00 h amb la inauguració de la Jornada de mans del degà del Col·legi, Sr. Manel Domingo, que va donar pas a la ponència inaugural "Fisioteràpia neurològica, molt més que Fisioteràpia", a càrrec de la coordinadora general de l'associació TRACE, Sra. Lourdes Andreu, que va compartir amb nosaltres els diversos enfocaments que cal tenir en compte en l'abordatge dels casos de persones afectades per TCE o DCA. La Sra. Andreu va reflexionar sobre estereotips, sobre diagnòstics, el paper del professional, el de la família, el de la persona afectada, sobre la discapacitat i, també, sobre la importància de com ens comuniquem, tot amb la finalitat de poder transmetre coneixements més enllà dels propis de la Fisioteràpia neurològica, que ajudin a tenir una visió global a l'hora d'intervenir en la rehabilitació de malalts neurològics.

Inauguració Jornada Neurologia 2012 - Degà CFC Sr. Manel Domingo Ponència inaugural: Sra. Lourdes Andreu

La primera taula va començar amb la conferència "Modulació pedagògica", a càrrec de la pedagoga Sra. Anna Esclusa, que va explicar les limitacions actuals en l'abordatge de l'atenció a la família en el DCA i la visió generalitzada d'aquesta com a coterapeuta. A més va parlar de la importància de l'aprenentatge per tal que la família pugui acompanyar l'afectat directe en el procés de rehabilitació. Tot seguit va explicar què és la Modulació Pedagògica com a concepte de nova creació i la seva funció 'educadora', d'acompanyament a la família.

Tot seguit el Sr. David Bonet, fisioterapeuta, va presentar la ponència "Aplicació de l'estimulació basal en la Fisioteràpia neurològica". L'estimulació basal és un concepte que s'aplica com a enfocament comú de treball interdisciplinari i parteix de la idea que des del naixement i fins a la mort són possibles i tenen sentit nous processos de desenvolupament malgrat les greus limitacions que pugui tenir una persona. En base a aquesta explicació, s'entén la rehabilitació neurològica com un procés d'acompanyament en el camí vital de l'afectat i, per aquest motiu, centra el seu tractament en les necessitats i les capacitats dels afectats i les seves famílies.

Posteriorment la neuropsicòloga, Sra. Micaela Moro, ens va oferir la conferència "Presentació de la CIF (Classificació Internacional del Funcionament) modificada", una bateria d'avaluació original, basada en la CIF, que pretén ser útil per als membres dels equips interdisciplinaris de rehabilitació neurològica. Tot i que la CIF pot ser una eina conceptual molt útil en la rehabilitació de trastorns neurològics, segons la Sra. Moro requereix un canvi profund de la forma de treballar dels professionals, un canvi que més que tècnic és conceptual o, fins i tot, cultural, a més de temps de formació i d'implementació.

Sra. Anna Esclusa Sr. David Bonet Sra. Micaela Moro

Jornada neurologia 2012 Jornada neurologia 2012    

Després del parèntesi per dinar, es va iniciar la segona taula de la Jornada, que va inaugurar la fisioterapeuta Sra. Roberta Ghedina amb la ponència "Sistema visual per a l'acció. Exploració i tractament". La Sra. Ghedina ens va explicar, barrejant el coneixement teòric amb l'experiència clínica personal, com va modificar la seva manera d'observar un pacient neurològic després d'haver cursat un màster en Teràpia Visual i d'haver compartit, durant dos anys, l'entrenament del pacient amb els companys i companyes optometristes.

Seguidament es va presentar la ponència "Model assistencial Sala Puigverd (MASP)", a càrrec de la Sra. Marta Prat, fisioterapeuta. Mitjançant la presentació d'un cas pràctic, la Sra. Prat ens va presentar un model assistencial que va néixer ara fa 23 anys a Castellar del Vallès per donar continuïtat al CDIAP als infants del municipi que ho necessitaven. El MASP té com a objectiu facilitar una inclusió social efectiva dins l'entorn natural que cerqui el benestar de la persona atesa i el de la seva família, atenent les necessitats i reptes particulars. Inicialment, a partir de la recepció, valoració i diagnòstic de la funció motriu es dissenya un pla de treball integral i individualitzat. El pla de treball s'elabora tenint en compte la motivació de l'usuari, les necessitats en les AVD de la família respecte de la persona atesa i el criteri del professional que es fa responsable del tractament.

L'última ponència de la Jornada va ser a càrrec de la Sra. Marisa Brugarolas, directora de la companyia Ruedapiés de dansa integrada. La conferència portava per títol "Moviment i dansa en afectacions neurològiques", i ens va presentar les línies bàsiques de treball en l'àrea del moviment per a poblacions mixtes de persones amb i sense discapacitat en base als principis de les tècniques somàtiques de moviment (Body Mind Centering, Tècnica Alexander, Feldenkrais), que ens indiquen que certs elements són adaptables a les necessitats particulars de la diversitat funcional de la població a qui s'apliquen. Tot i que inicialment no es tracta d'unes pràctiques pròpies del camp de la Fisioteràpia, vam poder observar com algunes de les tècniques utilitzades, sobretot pel que fa a estimulació i autonomia del participant, poden ser aplicades per aconseguir que, en aquest cas, el pacient s'apropiï del seu propi procés de recuperació i aquesta sigui més efectiva.

Sra. Roberta Ghedina Sra. Marta Prat Sra. Marisa Brugarolas

Estretament vinculat amb l'última ponència, els assistents van poder gaudir del visionat de l'emotiu documental "Emovere", que resseguia les passes, tant personals com professionals, d'un grup de dansa integrada. La dansa integrada pretén crear un espai de treball dins de l'àmbit de la dansa amb persones amb diverses capacitats, on hi hagi una diversitat de cossos, sensibilitats i experiències; es tracta d'agrupar persones en situació de discapacitat i sense en un espai i fer un treball conjunt, de tal manera que ningú es quedi aïllat. La dansa integrada fomenta l'habilitat de pensar, de moure's d'una o altra manera, perquè la diversitat funcional dels diversos cossos, tinguin o no alguna discapacitat, no és un problema, al contrari, ajuda, alimenta i ofereix més possibilitats al grup.

I com a cloenda de la Jornada, la vocal de la Junta Sra. Eva Cirera, acompanyada del fisioterapeuta i director general de la Fundació Step by Step, Sr. Joan Romero, va presentar davant l'auditori la nova comissió del CFC: Comissió de Fisioteràpia Neurològica, integrada per 10 companys i companyes que pretenen donar a conèixer la Fisioteràpia en neurologia, remarcar la importància de la col·laboració interdisciplinària en aquest camp i impulsar la recerca en Fisioteràpia. Sens dubte un colofó que ve a confirmar l'aposta del CFC per la realitat actual de la Fisioteràpia, atès que d'acord amb l'enquesta realitzada pel CFC, un 33% del nostre col·lectiu es dedica a l'àmbit de la neurologia.

Presentació Comissió Neurologia: Sra. Eva Cirera i Sr. Joan Romero Jornada neurologia 2012    

Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×