Jornada Fisioteràpia, TIC i 2.0, un abans i un després en les jornades col·legials

Publicada el 08/05/2012

Més de dos-cents fisioterapeutes –molts d'ells estudiants de Fisioteràpia- es van reunir el passat dissabte 5 de maig al Col·legi Oficial d'Agents Comercials de Barcelona per participar en la primera jornada precol·legial Fisioteràpia, TIC i 2.0 organitzada pel CFC. La nostra intenció era defugir de les jornades convencionals i fer una aposta innovadora i diferent, convençuts de l'alt interès que el món 2.0 suscita, sobretot, entre els professionals més joves i futurs fisioterapeutes. Però tot el que ens podíem haver imaginat va quedar petit al costat de la realitat: el hashtag de la Jornada #colficat20, moments després d'acabar l'acte, havia registrat més de 1.128 piulades que van generar més de mig milió (!!!!!!) d'impressions, aconseguint prop de 34.300 seguidors... increïble!!!!

L'acte es va iniciar a les 09.30 h amb la inauguració de la Jornada de mans del degà del Col·legi, Sr. Manel Domingo, que va presentar una de les novetats col·legials d'aquest any: el DIFT, el que serà la festa del Dia de la Fisioteràpia i que se celebrarà a Barcelona el 27 d'octubre. El DIFT tindrà un caràcter lúdic i participatiu i s'esperen actuacions en directe de grups com Inspira o Flanagan, que ens han composat una cançó especial per a la nostra festa 'aFisiona't'. A més, tothom qui ho vulgui podrà fer una curta cursa per la Fisioteràpia per la qual haurà d'abonar una mòdica quantitat de diners: tota la recaptació que aconseguim amb aquesta minicursa serà entregada íntegrament a la Marató que TV3 organitza per al proper mes de desembre... hi haurà moltes més activitats i sorpreses, seguirem informant!

I entrant en matèria pròpiament de la Jornada, la ponència inaugural "Pedagogia en la neurobiologia del dolor. Experiència amb grups de migranya en atenció primària", va ser a càrrec del neuròleg, Sr. Arturo Goicoechea, que va reflexionar, d'una manera molt amena i divertida, sobre el dolor, una percepció complexa que conté, a més del component sensorial i emocional, un component avaluador que és el responsable de la seva projecció a la consciència. Com tota percepció, porta implícitament una decisió cerebral, un sentit. Des de la Teoria de Detecció de Senyals i la Inferència Bayesiana es proposa una hipòtesi cognitiva: la decisió perceptiva del dolor, l'alerta nociceptiva que comporta, es pot activar sense que es doni cap situació d'amenaça que ho justifiqui, és a dir, pot tractar-se d'una falsa alarma, un fals positiu.

El Sr. Goicoechea va proposar, en aquest marc del processament cerebral informatiu, la hipòtesi alternativa dels continguts. L'aprenentatge nociceptiu contindria errors avaluadors alarmistes per la informació, pels seus significats. Des d'aquesta perspectiva es pot contemplar un afrontament pedagògic, l'objectiu del qual és el de desactivar els errors avaluadors.

Després de la pausa de mig matí, en què es va realitzar l'exposició de pòsters i la valoració del jurat, va tenir lloc la conferència "Fisioteràpia 2.0: Més enllà de les mans...", presentada pel fisioterapeuta, professor col·laborador d'estades clíniques en Fisioteràpia Comunitària de la UCM, editor del bloc "Fisioterapia en Atención Primaria" i coeditor d'Edupain, Sr. Raúl Ferrer, que va explicar com el desenvolupament de les plataformes al "núvol", la democratització de la connexió mòbil i la introducció en el món laboral de les primeres generacions de "nadius digitals", han fet que Internet es converteixi en una eina quasi imprescindible en el dia a dia per a un gran nombre de persones. De fet, se sap que el 85% dels internautes realitzen recerques sobre salut, això és quelcom que els professionals sanitaris no podem obviar, i hem de ser capaços d'emprar les eines del web 2.0 per potenciar la salut i per créixer com a professió.

Tot seguit el Sr. Javier Trujillo, fisioterapeuta, administrador del portal "Fisioweb" i autor del bloc "Fisioterapia y Fútbol" va presentar la ponència "Comunitats de Fisioteràpia 2.0: Fòrums", que analitzava l'evolució històrica d'aquest moviment, sorgit de la implantació de les noves tecnologies i de la col·laboració entre persones amb interessos comuns. En aquest sentit va explicar què és un fòrum, qui el fa servir, quins són els beneficis de participar-hi, i què hem de tenir en compte si ho fem.

Posteriorment, la Sra. Silvia Quiñonero, fisioterapeuta i responsable de l'Àrea de Comunicació i Relacions Institucionals del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, i el Sr. Rafel Donat, fisioterapeuta, doctorant en tecnologia educativa, professor de la EUF de la Fundació Universitària del Bages (UAB) i vocal responsable de l'àrea social del CFC, van presentar la conferència "El Col·legi 2.0". L'evolució de la tecnologia obliga, d'alguna manera, a què tots ens adaptem al canvi: xarxes socials, notícies en línia, formacions virtuals, publicacions en flash, fòrums, xats, codis que fins ara no ens deien res... la comunicació, i nosaltres amb ella, està en un canvi continu. El representants col·legials van presentar a l'auditori les eines en línia que el Col·legi ofereix als fisioterapeutes col·legiats i, a partir d'ara, als estudiants de Fisioteràpia per adaptar-se al corrent 2.0 i així arribar a un col·lectiu de vegades massa independent i poc cohesionat. Així doncs, es va mostrar la nova aplicació de CFC per als smartphones, una presentació que havia de fer el tresorer de la Junta del CFC, Sr. Ramon Aiguadé, però que per motius professionals no va poder estar amb nosaltres; i també es van presentar els projectes de formació en línia i tots els avenços i informació que es pot obtenir a través del web col·legial.

Després del parèntesi per dinar, es va iniciar la conferència "De fisioterapeutes i metges, o tigres i lleons: es pot saber què passa?", a càrrec del fisioterapeuta i professor de la Facultat de Fisioteràpia de la Universitat de València, Sr. Carlos López, que ens va explicar com la relació entre professionals sanitaris no sempre és tan fluïda, respectuosa i correcta com hauria de ser. Aquesta situació afecta principalment el pacient, víctima final d'una sèrie de despropòsits entre els quals destaca la tensió més que ocasional entre metges i fisioterapeutes. El Sr. López va intentar valorar la situació i es va preguntar què poden aportar metges, fisioterapeutes i pacients per suavitzar aquesta abrupta relació?

Seguidament es va presentar la ponència "El zero disfressat d'infinit", a càrrec del Sr. Rubén Tovar, fisioterapeuta, especialista en Teràpia Manual i autor del bloc "Fisioterapia... y demás". La ponència va tractar sobre la grandesa d'allò simple i l'evident d'allò fals, sobre ciència, pseudociència i sobre Fisioteràpia. La intenció del Sr. Tovar no va ser assenyalar les pseudociències existents en Fisioteràpia sinó fomentar, entre d'altres, el pensament crític i l'escepticisme com a eines per avançar.

Tot seguit, el fisioterapeuta especialista en Fisioteràpia Manual contemporània i bloguer, Sr. Eduardo Fondevila, va presentar la ponència "Necessitat d'un canvi en el concepte de Fisioteràpia al s. XXI: avançant cap al Paradigma del Moviment", on s'explicava que és necessari evolucionar cap a una Fisioteràpia fonamentada en un paradigma propi i diferencial que aglutini i constrenyi nítidament el sentir contemporani de la professió en qualsevol de les seves especialitats. Aquest paradigma cordial no és un altre que el de les relacions del moviment humà i la seva funció basat en l'evidència científica, amb el qual podrem afrontar amb totes les garanties, també des de l'àmbit de la fonamentació professional, els reptes professionals del segle XXI.

A continuació, el Sr. José Miguel Aguililla, fisioterapeuta i integrant del Grup d'Interès del Vallès Occidental, ens va presentar la conferència "La Fisioteràpia del futur: enfocament biopsicosocial". D'acord amb el senyor Aguililla, la Fisioteràpia del futur s'ha d'allunyar del model erroni patoanatòmic clàssic i dirigir-se cap al model biopsicosocial, que ens permet comprendre, avaluar i tractar d'una manera més integral i millor les persones. Va donar moltes raons per les quals es justifica la necessitat d'integrar els factors psicosocials en l'aparició, el desenvolupament i l'abordatge terapèutic de les malalties, el dolor i la discapacitat física; i reconèixer la subjectivitat de les persones i la influència de la relació humana fisioterapeuta-pacient en els tractaments.

L'última ponència de la Jornada va ser a càrrec del Sr. Carlos Castaño, fisioterapeuta, màster en osteopatia estructural per la Universitat de València i editor dels blocs: "Esto no tiene buena pinta" i "Edupain", que ens va presentar la conferència "Dóna'm els teus diners. Guia de supervivència econòmica per a nous graduats", una xerrada que tenia per objectiu advertir als fisioterapeutes de la importància de formar-se una pla de carrera i tirar-lo endavant fugint d'algunes formacions pseudocientífiques. Segons el Sr. Castaño, calen alguns anys per forjar-se un criteri en quant a tècniques, mètodes de tractament, eines i accessoris per treballar, fins i tot per trobar la llitera que millor s'adapta a les nostres preferències. Per desgràcia, aquest període de prova sol acabar amb un balanç negatiu als comptes del fisioterapeuta.

I com a cloenda de la Jornada, el fisioterapeuta i vocal de la Junta Sr. Marc Lari, va presentar davant l'auditori la precol·legiació, una nova proposta col·legial que permetrà als estudiants de Fisioteràpia gaudir de la majoria de serveis col·legials i de la formació que s'ofereix al CFC. A més, va comunicar el resultat del concurs de pòsters que es van presentar a la Jornada: el primer premi va ser per al pòster Wii, una manera diferent de fisioteràpia, dels estudiants de la Universitat Ramon Llull: Alba Herrera, Aroia Marcotegui, Montserrat Serra i Onintza Garmendia. Per la seva banda, el segon premi va ser atorgat al pòster Fisioterapia respiratoria en lactantes con bronquiolitis aguda, dels estudiants de la Blanquerna: Xavier Royo, Magdalena Jiménez, Sandra Palomino i Adrià Adam. Moltes felicitats a tots i totes!!!!

Podeu veure un recull de fotos que il·lustren la Jornada a la nostra pàgina de facebook.

Departament de Comunicació
Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya
C/ Segle XX, 78 – 08032 Barcelona
Tel. 93 207 50 29 / Fax. 93 207 70 22
www.fisioterapeutes.cat/comunicacio

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×