Commemorem del Dia de la Dona amb la Jornada de Salut i Gènere

Publicada el 18/03/2021

El 9 de març es va dur a terme la Jornada sobre Salut i Gènere, a càrrec de l'Observatori de Gènere del CFC. La moderació de la Jornada va anar a càrrec de Yolanda Castellano, responsable de l'Observatori de Gènere, qui ens va recordar que tenim disponible una Guia per a l'ús no sexista del llenguatge. A continuació, Marlen Moreno, vocal de la Junta de Govern, va exposar els resultats d'una enquesta realitzada al 2020 per l'Observatori de Gènere per conèixer la prevalença de Comportament Sexual Inapropiat de Pacients (CSIP) cap a fisioterapeutes a Catalunya. Aquest 2021 reactivem l’enquesta per mirar d’obtenir encara més respostes i que els resultats obtinguts siguin permetin conèixer la realitat del col·lectiu de la Fisioteràpia. Podeu respondre l’enquesta en aquest enllaç. La vostra participació és molt important!

A la Jornada hi va participar com a ponent la Sra. Anna Mompart, sots-directora general de la Cartera de Serveis i Mapa Sanitari, que va presentar la xerrada Introducció de la perspectiva de gènere en la planificació en salut, on va parlar d’una guia (disponible al web del Departament de Salut) que busca que l'equitat sigui possible en el context sanitari que, com sabem, té diferències, desigualtats i no és equitatiu. Per revertir aquestes desigualtats –va comentar Mompart- calen respostes diferenciades per als diferents grups de població, i aquí és on entren en joc els conceptes d'equitat i justícia. Per aquest motiu “hem de prendre en consideració les diferències entre homes i dones en un àmbit o una activitat determinada, amb l'objectiu de reflexionar i trobar aquelles línies d'acció que permetin resoldre les desigualtats i la interseccionalitat, concepte relativament nou, la identificació dels diferents eixos de desigualtats que actuen sobre la dona i sobre grups específics de dones, que aborda discriminacions múltiples: edat, nivell d'estudis, orientació sexual, situació familiar, barri de residència, etnicitat, discapacitat o malaltia, nivell socioeconòmic, etc.".

També ens va recordar que l'ús de l'abordatge biopsicosocial redueix el biaix de gènere que el model biomèdic androcèntric perpetua.

Tot seguit, va tenir lloc la ponència Dolor i gènere a càrrec de la Dra. Mercè Botinas, metgessa de família i experta en salut de la dona i medicina de gènere. Va iniciar la xerrada explicant que les dades indiquen que les dones tenen major prevalença que els homes a patir dolor i aquest és més agut.

Va emfasitzar que “si hi ha un concepte que cal tenir molt en compte a l’hora de parlar de salut amb perspectiva de gènere és el de la morbiditat diferencial, que és el conjunt de malalties, motius de consulta i factors de risc que mereixen una atenció específica o diferent cap a les dones per dos motius: primer, perquè només el presenten les dones per determinants biològics com trastorns menstruals, malalties derivades d'embarassos i parts i, segon,  perquè tenen més prevalença en el sexe femení, encara que no en siguin específics (anèmies, dolor crònic, malalties autoimmunes, endocrines...). Botinas va concloure la seva xerrada posant de relleu que hem de realitzar recerca i atenció als nostres pacients amb mirada de gènere.

Us recordem que podeu veure les ponències senceres de la Jornada, així com la presentació i cloenda al nostre canal de YouTube.

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×