FIBROWALK, un estudi que demostra l’efectivitat d’una teràpia no farmacològica per combatre la fibromiàlgia

Publicada el 29/03/2021

La fibromiàlgia és una malaltia crònica, generalitzada i que es caracteritza per dolor de llarga durada als músculs i a les articulacions de tot el cos. Actualment no hi ha un tractament farmacològic que la curi, però sí moltes mesures que alleugereixen els símptomes i milloren la qualitat de vida del pacient.

Un grup d’investigadors, encapçalats pel Servei de Reumatologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, entre els quals hi figura la tresorera de la Junta de Govern del CFC, Mayte Serrat, s’ha proposat demostrar que combinar els medicaments amb quatre teràpies més: exercici, educació en neurociència del dolor, teràpia cognitiva conductual i meditació o mindfulness, és un pas molt important per poder disminuir l’impacte de la malaltia. Aquest estudi s’anomena FIBROWALK, i és el primer al món, segons els autors, que mostra una efectivitat tan alta amb un tractament multicomponent per fer front a aquesta malaltia tan complexa.

Aquest tractament multicomponent és una teràpia en la qual, per una banda, es tracta les i els pacients amb exercici terapèutic a la natura, amb activitats com la marxa nòrdica, el senderisme, estiraments, exercicis de reforç a través del joc i la distracció, exercicis per millorar els arcs articulars amb una exposició gradual i progressiva i de forma grupal.

L’objectiu és reeducar el cervell de les i els pacients explicant-los què és el dolor, la gran diferència entre dany físic i dolor (que no s’ha de confondre) i fer-los coneixedors que el dolor és quelcom generat pel cervell, és una interpretació del cervell davant d’una situació que aquest creu de “perill”. El dolor és real i el genera el cervell. L’educació en neurociència del dolor, dona les claus per poder reeducar el cervell a través dels altres components de la teràpia i permet refer una conceptualització del dolor, imprescindible per poder millorar.

Una altra part de la teràpia consisteix en ajudar els pacients a gestionar bé les seves emocions, canviar les creences limitadores i errònies que tenen sobre el que senten (dolor) i pensen (incapacitat de millora) per unes de positives que millorin la seva qualitat de vida.

També es treballa amb el mindfulness, que consisteix en fer meditació sense cap tipus de connotació religiosa o cultural, buscant única i exclusivament estar present, prendre consciència i deixar estar altres estímuls, judicis o pensaments.

Són dotze setmanes de tractament en les que les persones són la teràpia. Enhorabona per la tasca desenvolupada en favor de les i els pacients amb fibromiàlgia.

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×