Celebrem una jornada centrada en el projecte +ÀGIL Bcn, un programa per introduir la nova figura de fisioterapeuta a l’atenció primària

Publicada el 01/02/2023

El passat 31 de gener, va tenir lloc la presentació del programa +ÀGIL, un treball integrat en atenció primària que vol connectar diferents recursos de salut amb recursos comunitaris per millorar la funció física i retardar la discapacitat en persones grans, i que té, com a element central, un treball de fisioteràpia grupal en atenció primària.

Aquesta Jornada va estar organitzada pel Parc Sanitari Pere Virgili, l’Institut de Recerca Vall d’Hebron i Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, i va comptar amb el suport de la Direcció Estratègica d'Atenció Primària del Departament de Salut i de l’Institut Català de la Salut.

L’acte va començar amb la inauguració de la jornada a càrrec de Gemma Craywinckel, gerent del Parc Sanitari Pere Virgili; Ricard Riel, gerent de l’ICS Àmbit d’Atenció Primària de Barcelona; Belén Enfedaque, metgessa adjunta a la Direcció Estratègica d'Atenció Primària i Comunitària, i el nostre degà, Ramon Aiguadé, que va voler destacar l’important nou rol que adquireix la figura del fisioterapeuta, el qual assolirà  una plena integració a l’atenció primària gràcies a la interacció amb altres professionals sanitaris, fet que revertirà en una millora de la salut dels nostres conciutadans i un alliberament de les llistes d’espera. Tot i això, va voler remarcar que la fisioteràpia no es pot quedar només aquí, que des del CFC treballarem per assolir l’accés directe al fisioterapeuta, que estem segurs que la població ens demandarà perquè se n’adonarà que som importants en totes les etapes de la vida i podem tractar moltes de les patologies que s’hi associen.

A continuació va tenir lloc la primer ponència El projecte +ÀGIL Bcn – premisses per a la implementació, a càrrec de la mateixa Belén Enfedaque i Marco Inzitari, metge especialista en geriatria, doctor en Medicina i actual director d’Atenció Integrada i Recerca del Parc Sanitari Pere Virgili, en la qual van descriure el model, la metodologia d’implementació i el funcionament del programa +ÀGIL en vistes que pugui ser d’utilitat per a la  incorporació de la figura del fisioterapeuta a l’atenció primària.

Tot seguit, Laura Mónica Pérez, metgessa especialista en geriatria i cap clínica de Geriatria Ambulatòria i Domiciliària del Parc Sanitari Pere Virgili, juntament amb Sònia Baró,  metgessa especialista en atenció primària i comunitària, i investigadora principal del projecte d’implementació del programa +ÀGIL Bcn a l’atenció primària, van presentar la ponència Descripció del programa i resultats principals, en la qual ens van explicar com funcionava el programa i quin ha estat el resultat de la seva implementació al CAP Bordeta-Magòria, i posteriorment als CAP Larrard, Barceloneta i Vila-Olímpica de Barcelona.

A continuació, Luis Soto, vicetresorer del CFC i fisioterapeuta del Parc Sanitari Pere Virgili amb dedicació al programa +ÀGIL, ens va parlar de la importància del Rol del fisioterapeuta en aquest projecte, fent incís en la cabdal importància d’aquesta nova figura en el tractament de la discapacitat en persones grans fràgils gràcies a l’exercici físic terapèutic i promoció de l’activitat física.

L’última ponència de la jornada va ser a càrrec de Francisco Díaz, metge especialista en medicina familiar i comunitària i director del CAP Bordeta-Magòria de Barcelona, que ens va parlar de La integració en l’atenció primària del programa +ÀGIL, i com aconsegueix connectar diferents recursos de salut amb recursos comunitaris per millorar la funció física i retardar la discapacitat en persones grans.

Gràcies a totes les comunicacions presentades a la jornada, es va poder explicar i deixar palès que el programa +ÀGIL Bcn és una experiència de gestió i implementació que pot inspirar i ajudar l’atenció primària de Catalunya a introduir, de forma efectiva i eficient, la nova figura de fisioterapeuta.

Pots obtenir més informació del programa +ÀGIL Bcn aquí

Si no vas assistir i tampoc et vas poder connectar a la reproducció en línia de la jornada, aquí tens el vídeo complert.

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×