Entorns immersius en 3D per a l'aprenentatge de mobilitzacions per a cuidadors

Publicada el 20/07/2023

El grup de recerca ACTIUM, guardonat amb el premi al Fisioterapeuta de l’Any 2022 pel Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, ha col·laborat en el desenvolupament d’entorns immersius en 3D per a l'aprenentatge/l'ensenyament de mobilitzacions per a cuidadors informals i sanitaris amb l’objectiu de millorar la seva salut postural.

L'augment progressiu de la població gran i la taxa de supervivència dels malalts crònics ha disparat la demanda de professionals i cuidadors, que han de realitzar transferències i mobilitzacions que, per una inadequada mobilització del malalt i un manteniment de postures no favorables, poden comportar un al risc per a la seva salut. Nombrosos estudis demostren un alta incidència i prevalença de trastorns musculoesquelètics en l’entorn dels cuidadors, que poden tenir un gran impacte personal, econòmic, sanitari i social.

En aquest sentit, aquest projecte, anomenat VR-Salud, té per objectiu ensenyar a futurs professionals sanitaris o cuidadors com millorar l'ergonomia per protegir la seva salut gràcies a la creació d'entorns virtuals que facilitin l'aprenentatge de procediments associats a la mobilització o al canvi de postura de la persona dependent. I la fisioteràpia hi juga un paper molt important atès que és part de les seves funcions prevenir lesions i ensenyar com realitzar les mobilitzacions i les transferències de forma eficient, segura i eficaç tant per al pacient com per al cuidador o professional sanitari que les realitza.

El grup ACTIUM està integrat, principalment, per investigadors de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC-Barcelona), tot i que també coopera amb altres grups estatals i internacionals, com ha passat en aquest cas en què han treballat de manera multi i interdisciplinària amb investigadors fisioterapeutes de la Univesidad de Zaragoza, que han estat els responsables del correcte desenvolupament de les mobilitzacions i de l’ergonomia del projecte; l’Institut Esteve Terradas (Cornellà), el CIFP Los Enlaces (Saragossa) i l’empresa Invelon, que han estat els responsables de desenvolupar tant el programari com el modelatge en 3D del projecte, i l’IES Politécnico (Soria), responsables de fer els tests del producte.

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×