Calendari

7 d'abril de 2022

Horari: Dijous, a les 18.30 h

Durada: 2,00 hores

Informació general

Conferència bonificada al 100% pel CFC

Organitza: Comissió d'Osteopatia del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya

Descripció

En les últimes 3 dècades ha augmentat la incidència de deformacions cranials posicionals en lactants, com la plagiocefàlia posicional i la braquicefàlia posicional. La forma desviada sovint causa preocupació en els pares pel benestar psicosocial posterior del nen. Les opcions de tractament són no quirúrgiques i varien des del canvi de posició fins a la teràpia amb casc, l'efecte del qual sovint s'ha debatut. (Van Cruchten 2021)
 
Alguns estudis estimen la incidència en lactants de 7 a 12 setmanes d'edat en un 46,6% (Mawji A. 2013). En un altre estudi s'estima que gairebé la meitat dels bebès, d'altra banda sans, es veuen afectats per algun grau d'asimetria cranial entre els 7 i els 12 mesos. (Aarnivala H. 2017)
 
Els tractaments són no quirúrgics, inclouen el reposicionament del cap, ensenyar als pares el maneig del bebè, col·locar-los en decúbit pron amb supervisió quan estan desperts, estiraments passius. L'estimulació motora i la teràpia ortopèdica amb casc i la teràpia manual. Sobre aquesta última comencen a haver-hi estudis prometedors, ja que afegint-se als programes d'educació parental i fins i tot a l'ús de casc ortopèdic, en els casos més severs, sembla millorar els resultats (Pastor I 2021) a més de resultar una intervenció de baix risc. (DeMarsh S. 2020)

L'objectiu de la conferència és donar a conèixer les possibilitats que pot tenir l’osteopatia en l'abordatge de les asimetries cranials no sinostòtiques en el pacient pediàtric basades en la màxima evidència disponible, a càrrec de la fisioterapeuta amb màster en osteopatia Almudena Gil García, professora de cursos de postgrau en pediatria i especialitzada en fisioteràpia i osteopatia pediàtrica així com en el tractament de l'esfera craniofacial i craniocervical.

Lloc de realització

Seu del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya. C/ Segle XX, 78, 08032, Barcelona

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×