Calendari

4 de març de 2023

Horari: Dissabte, de 9.00 h a 12.40h

Durada: 3,40 hores

Informació general

Jornada bonificada al 100% pel CFC

Organitza: Comissió de Neuromusculoesquelètica del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya

Activitat acreditada pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries-Comisión de Formación Continuada del Sistema Nacional de Salud amb 0.4 crèdits

Lloc de realització

Online

Descripció

PRESENTACIÓ

La Comissió de Fisioteràpia Neuromusculoesquelètica es complau a presentar la 2a Matinal d’Activitat física terapèutica. En aquesta sessió s’abordarà l’activitat física terapèutica aplicada a les tendinopaties.

Aquesta és la segona d’una sèrie de 3 jornades. Podeu veure el programa de la 1a sessió, sobre les adaptacions estructurals i fisiològiques del sistema neuromusculoesquelètic en l’exercici aquí i i properament podreu consultar la 3a sessió sobre l’activitat física terapèutica aplicada a les lesions nervioses.

Les sessions seran online i els inscrits rebran un enllaç per poder seguir-les en directe.

Esperem que siguin del vostres interès!

 

TEMARI

 

 

9.00 h

Presentació de la Matinal

Xavier Labraca Gui. Fisioterapeuta. Membre de la Comissió de Fisioteràpia Neuromusculoesqulètica del Col·legi Fisioterapeutes Catalunya.

9.10 h

Ponència. “Bases de la prescripció d'exercici en les tendinopaties"

Álvaro García Altube. Graduat en Fisioteràpia, Màster en recuperació funcional de lesions a l’esport i Post-graduat a Fisiologia de l’Esport. Director de Bfit Getxo i Bfit Academy. Professor associat a la Universitat Gimbernat, Cantàbria i docent a Qeresformació, Bfit Academy. Expert en Fisioteràpia Invasiva a la Síndrome del Dolor Miofascial per la Universitat Rei Juan Carlos de Madrid. Expert en exercici terapèutic i teràpia manual en patologia musculesquelètica per Ecufis.

Per tal de poder aprendre a prescriure exercicis per a pacients amb tendinopaties, hem de conèixer la definició del què és un tendó; així com conèixer la mecanobiologia bàsica del tendó, la fisiopatologia bàsica de les tendinopaties i l'abordatge actual de les mateixes.

Amb aquesta ponència es plantejaran un seguit d'exercicis i la programació dels mateixos per tal de poder aplicar a pacients amb tendinopaties.

10.10 h

Ponència. Readaptació postintervenció de LIigament creuat anterior"

Àlex Ballester: Fisioterapeuta, Osteòpata i Readapador esportiu. Postgraduat en Fisioteràpia de l'Esport (EUG-UAB). Codirector
Centre de Fisioteràpia i Readaptació esportiva Kineosteo Sport Medicine (Barcelona). Professor associat del Grau de Fisioteràpia UAB 2013-17.

Actualment observem un augment en la incidència del nombre de lesions i re-lesions, ja sigui del mateix genoll o del contrari, del lligament encreuat anterior (LEA o LCA) en pacients esportistes professional, amateurs i recreatius.

Reflexionar en l'abordatge del la rehabilitació, readaptació esportiva i establir uns criteris funcionals junt amb els criteris mèdics per la tornada a l'esport (RTP) ha de ser clau per minimitzar el risc a la re-lesió, així com garantir una tornada a la pràctica esportiva/competició en les condicions prèvies a la lesió.

 

11.10 h

Descans

 

11.30 h

Ponència.“La tendinopatia del colze; abordatge 360”

 

Silvia Ortega Cebrián: Fisioterapeuta i Doctora (PhD) en ciències de la salut. Docent i investigadora (UIC) i directora centre TotalPhysioLab. Experta en fisioteràpia de l'esport, (MSc Sport Physiotherapy, University of Bath) i raonament clínic (MSc Physiotherapy, Coventry University). Investiga sobre les adaptacions múscul esquelètiques en l'esport, lesions tendinoses i musculars. Imparteix classes a Màsters en fisioteràpia esportiva i readaptació. Té una àmplia experiència clínica internacional a centres FIFA, FCB, entre altres.

Durant la sessió es mostrarà una visió 360 de l'abordatge de la tendinopatia del colze. La intenció és prioritzar al pacient com a global i no com a diagnòstic mèdic. Es parlarà dels principals punts per realitzar una anàlisi transversal de la informació que rebem, des de l'anamnesi, durant la valoració, el tractament i la resposta del tractament, amb una perspectiva orientada a la millora del pacient i no només de la patologia. Es veurà la utilització de preguntes claus, entendre les implicacions de les respostes del pacient, el reconeixement de característiques clíniques comunes en la patologia del colze. A més l'anàlisi de les troballes clíniques i la contribució en el raonament clínic, diagnòstic diferencial del dolor lateral del colze, i com prescriure programes d'exercici terapèutic individual específic de la tendinopatia de colze amb una perspectiva des del benestar del pacient amb la promoció de l'activitat física i terapèutica.

 

12.30 h

Cloenda

Xavier Labraca Gui. Fisioterapeuta. Membre de la Comissió de Fisioteràpia Neuromusculoesqulètica del Col·legi Fisioterapeutes Catalunya.

 

 
 

 

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×