Calendari

15 d'abril de 2023

Horari: Dissabte, de 9.00 h a 14.15 h

Durada: 5,00 hores

Informació general

Dirigit a: Fisioterapeutes col·legiats/des

Seminari bonificat al 100% pel CFC

Activitat acreditada pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries-Comisión de Formación Continuada del Sistema Nacional de Salud amb 0.5 crèdits

Organitza: Secció territorial de Tarragona i Comissió de Fisioteràpia Vestibular del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya

Lloc de realització

CAP Santa Tecla Llevant, Carrer Joan Fuster, s/n, 43007 Tarragona, Espanya

Programa

PRESENTACIÓ

Aquest curs respon a les necessitats d’abordatge en fisioteràpia del pacient amb símptomes de mareig i vertigen.

El 80 % de la població ha patit algun episodi de vertigen al llarg de la seva vida i la incidència augmenta de manera exponencial amb l’edat fins a arribar al 25-30 % en les persones majors de 65 anys. En conseqüència, les probabilitats de caiguda es multipliquen.

S’estima que la prevalença del vertigen a Espanya pot arribar al 7 % de la població general.

En aquesta formació volem oferir les bases per al tractament d’un dels quadres clínics amb més prevalença en patologia vestibular com és el vertigen posicional paroxístic benigne (VPPB), tenint en compte que 1 de cada 3 pacients que acudeixen a consulta per símptomes relacionats amb el vertigen, pateixen VPPB.

El fisioterapeuta és una de les figures clíniques amb competències en rehabilitació vestibular i, des d’aquesta formació, en volem donar referència i fermesa.

 

OBJECTIUS

Els alumnes que realitzin el curs podran adquirir els coneixements per comprendre i adquirir competències bàsiques en fisioteràpia vestibular a través d’una formació de nivell bàsic establint el pilars fonamentals per estudiar el funcionament i la integració del sistema vestibular al sistema nerviós central.

 

Objectius específics:

  • Realitzarem una revisió de la bibliografia actual i de les principals patologies que afecten l’equilibri.
  • Obtindrem els coneixements necessaris per comprendre la fisiologia de l’òrgan i la seva repercussió en els trastorns que afecten l’estabilitat del pacient i en especial atenció al VPPB i la seva fisiopatologia.
  • L’alumne serà capaç de poder orientar una hipòtesi diagnòstica mitjançant una anamnesi detallada i podrà saber diferenciar entre el pacient vertiginós d’origen central o perifèric.

 

Objectius d’aprenentatge:

  • Conèixer les estratègies d’abordatge de la patologia amb més prevalença en fisioteràpia vestibular com és el vertigen posicional paroxístic benigne.

 

TEMARI

  • Introducció
  • Epidemiologia
  • Anatomia fisiologia
  • Patologia central vs perifèrica
  • VPPB
  • Tractament i pràctica

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×