La Fisioteràpia també és una bona eina per tractar trastorns i addicions, a la Clínica Galatea

Publicada el 22/12/2017

Quan un professional sanitari entra com a pacient a la Clínica Galatea per ser tractat d’un trastorn mental o una addicció, el rep un equip de professionals expert en psiquiatria i psicoteràpia. I també un fisioterapeuta, Ramon Compte, col·legiat del CFC, la tasca principal del qual és l’educació en l’exercici físic pel seu “alt valor terapèutic”.

Compte explica que “molts pacients fa temps que han perdut l’hàbit de fer exercici regularment” i que, precisament, la seva feina és “estimular-los perquè recuperin o incorporin l’activitat física com un hàbit de vida saludable”.

Segons Compte, que dirigeix dues sessions setmanals d’activitat física a la Clínica Galatea, es tracta que els pacients “descobreixin o redescobreixin les bones sensacions i el benestar que comporta fer exercici: que tornin a sentir el seu cos i s’hi reconciliïn”.

Creada l’any 2001 pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, arran del Programa d'Atenció al Metge Malalt, la Clínica Galatea atén professionals de la medicina, la infermeria, la veterinària, la farmàcia, la psicologia, l’odontologia, el treball social i, des d’aquest octubre, amb la posada en marxa del Programa AFÍ del CFC, també atén fisioterapeutes.

S’hi tracten addiccions, trastorns mentals, estrès, depressions i burnouts, entre d’altres, amb l’objectiu de vetllar per la salut mental dels professionals sanitaris i amb el convenciment que fent-ho s’està vetllant també per l’atenció que acaben rebent els ciutadans.

El Programa AFÍ està pensat perquè tots els col·legiats que ho sol·licitin puguin rebre, amb tota confidencialitat i gratuïtament, els serveis que ofereix la Fundació Galatea.

Només cal trucar al 93 567 88 56 o enviar un correu electrònic a fgalatea@fgalatea.org, on atenen els col·legiats amb total confidencialitat, sense informar ni al Col·legi ni a l’empresa (en cas que treballin per altri).

Compte insisteix que “l’activitat física ajuda a alliberar endorfines i afavoreix la interconnexió neuronal” i recorda que fer exercici ens fa sentir millor “perquè incideix en el sistema neuromusculoesquelètic, estimula el sistema cardiorespiratori i el sistema propioceptiu, i millora l’esquema corporal”.

Per tot això, que no és poc, el fisioterapeuta té clar que educar o reeducar els pacients en l’activitat física és aportar-los “una eina terapèutica i un hàbit saludable per a la seva nova vida un cop surten de la Clínica”.

“Són molts els professionals que pateixen algun tipus de trastorn mental o addicció i que ho fan en silenci, amb les possibles afectacions sobre la seva feina i, per tant, sobre els seus pacients, que això comporta”, diu Compte.

“Per tant crec que és un encert, que el Col·legi de Fisioterapeutes hagi decidit posar a l’abast del tots els col·legiats els serveis de la Clínica Galatea, a través del Programa AFÍ”, conclou. 

*Reportatge aparegut al Noticiari 113.

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×