La missió de la Fisioteràpia és donar la màxima autonomia possible als pacients amb Parkinson

Publicada el 11/04/2019

El Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya (CFC) se suma a la commemoració, aquest dijous 11 d’abril, del Dia Mundial del Parkinson, coincidint amb la data de l’aniversari de James Parkinson, el doctor britànic que va descriure per primera vegada la malaltia al segle XIX.

Avui en dia, la malaltia de Parkinson no té cura, per aquest motiu és tan important el paper que hi pot jugar la Fisioteràpia, que pot controlar-ne els símptomes clínics i retardar, tant com sigui possible, la progressió de la malaltia, donant així la màxima qualitat de vida i autonomia al pacient.

D’acord amb la fisioterapeuta Carina Francisco Salgueiro, coordinadora de la Comissió de Neurologia del CFC, per dur a terme aquesta missió els fisioterapeutes disposen de diverses tècniques de rehabilitació, com ara la teràpia manual, la cinesiteràpia activa, tècniques de neurodesenvolupament basades en les teories del control motor o la teràpia aquàtica, entre d’altres.

Els beneficis són evidents, explica Francisco: gràcies a la rehabilitació els pacients amb Parkinson es mantenen en les millors condicions físiques i cognitives possibles. Una millora que s’aprecia, sobretot, en la marxa i l’equilibri, reduint així el risc de caigudes i la morbiditat, freqüent en aquest tipus de pacients.

Descrita el 1817 per James Parkinson

La malaltia de Parkinson és una malaltia neurodegenerativa i progressiva causada per la pèrdua progressiva de neurones dopaminèrgiques localitzades a l’àrea del cervell denominada substància negra.

Va ser descrita inicialment per James Parkinson, el 1817, a partir de la seva feina amb pacients amb lentitud de moviment, rigidesa i tremolor. Anys després, s’ha relacionat la simptomatologia clínica a les alteracions neurofisiològiques.

Cinc milions de casos a nivell mundial

A nivell mundial, hi ha 5 milions de casos detectats, sent així la segona malaltia neurodegenerativa més freqüent al món. A l’Estat, la prevalença és similar i la seva incidència s’estima en 8 nous casos diagnosticats per any per cada cent mil habitants.

Tot i que en alguns casos els símptomes poden manifestar-se en persones d’entre 20 i 30 anys, el més freqüent solen ser pacients masculins de més de 60 anys: l’envelliment és el principal factor de risc.

Des del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya us animem a consultar el vostre o la vostra fisioterapeuta de confiança, perquè us orienti. Fisioteràpia és salut, poseu-vos en bones mans.

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×