La III Jornada de Fisioteràpia de l’Esport reuneix 300 assistents a la ciutat de Tarragona

Publicada el 19/10/2021

El Palau Firal i de Congressos de Tarragona va acollir el passat divendres 15 d‘octubre la 3a Jornada de Fisioteràpia de l’Esport (#FisioEsportCFC), una cita ineludible per als professionals de la fisioteràpia que s’ha pogut tornar a celebrar de manera presencial després del parèntesi provocat per la pandèmia. Aquesta Jornada ha estat concebuda i coordinada pels vocals de la Junta de Govern del Col·legi Clara Bergé i Alfons Mascaró i, com és habitual en les jornades del CFC, l’import de la inscripció a la jornada es destinarà íntegrament a projectes de caire social en fisioteràpia.

Es va tractar d’una Jornada teòrico-pràctica que va comptar amb les ponències de companys i companyes fisioterapeutes de reconegut prestigi que, amb les seves intervencions, ens van permetre confeccionar un programa atractiu per a tots nosaltres centrat en les últimes tècniques i tendències protagonistes en la fisioteràpia esportiva. Els continguts escollits en aquesta ocasió perseguien donar resposta a les inquietuds actuals del nostre col·lectiu que es dedica o es vol dedicar a la fisioteràpia de l’esport i la readaptació, amb temes molt específics que incloïen tant la valoració i els programes de prevenció de lesions en pretemporada com de tractament i readaptació en l’etapa compresa entre l’alta mèdica i l’alta esportiva.

La Jornada, que va començar a les 9.00 h del matí amb la inauguració per part del degà del Col·legi, Ramon Aiguadé, i de la coordinadora de la Secció Territorial de Tarragona, Cristina Adillón, es va organitzar en ponències a la sala plenària durant la sessió matinal. En aquest sentit vam poder comptar amb la presència d’Anna Bonet, que va presentar la ponència “L'abordatge de la pubàlgia en el futbol” i va explicar que aquesta patologia representa entre un 4 i un 19% del total de lesions en futbol. Posteriorment va ser el torn de Núria Carnicero amb la conferència “Fisioteràpia en l'escalada: lesió o adaptació?”, en la qual va destacar que només en el cas de les ruptures múltiples de politges (A2+A4), la indicació és quirúrgica. Tot seguit va ser el torn d’Erica Hernández, amb la ponència “El GPS com a eina per disminuir el risc de lesions i monitoritzar el procés de readaptació”, en la qual va concloure que la quantificació i monitoratge de la càrrega d'entrenament amb el GPS és clau per guiar el procés de prevenció i recuperació d'un esportista. A continuació Joaquín Domínguez ens va explicar que l'adaptació del HIIT esportiu a ús clínic optimitza la capacitat funcional, redueix la morbimortalitat i facilita la reincorporació laboral i esportiva de la població amb patologia cardiovascular i ho va fer presentant la seva ponència “Entrenament HIIT. Avantatges, precaucions i adaptacions clíniques en patologia cardiovascular”. Li va seguir la conferència de la Marina Guallar “Running i sòl pelvià. Fonaments basats en l'evidència científica”, que ens va exposar les dades que ens aporta la literatura científica sobre les disfuncions de sòl pelvià en l'àmbit del running i quines eines tenim per a la seva prevenció i tractament. Posteriorment Daniel Sánchez ens va explicar que per tractar de minimitzar el risc lesional d’un esportista caldrà saber interpretar les dades de la valoració i convertir-les en coneixement real del jugador i poder implementar una intervenció adequada, i ho va fer amb la seva ponència “Detecció de factors de risc i minimització del risc lesional en el futbolista”. Tot seguit Laureà Palmer ens va parlar sobre “Esquinç de turmell en esports de pista: el contínuum prevenció-readaptació“ i que per cada esquinç de turmell en esport de camp n’hi ha 7 en esports de pista. I per acabar les ponències matinals, Miquel Àngel Cos va presentar la ponència “Dehiscències del tríceps sural: el soli”, en la qual ens va explicar que la readaptació de les lesions musculars no s'han d'estandarditzar sinó que han de ser individualitzades.

Va moderar la Jornada el vocal de la Junta de Govern Alfons Mascaró, que també va fer la cloenda agraint a ponents i assistents la seva presència.

La part pràctica de la Jornada va tenir lloc a la tarda amb un doble torn de masterclass a càrrec de Blanca Bernal amb “Recuperació funcional de lesions d'espatlla en esports overhead”, Alberto Sánchez i Arturo Ladriñán amb “Treball de la musculatura inspiratòria en esportistes d'elit”, Laureà Palmer amb “Esquinç de turmell en esports de pista: el contínuum prevenció-readaptació” i la Dra. Blanca de la Cruz, amb “Patologia de soli: des de la seva prevenció fins al return to play”.

Podeu veure imatges de la Jornada aquí i us recordem que properament podreu recuperar les ponències matinals al canal de TV del Col·legi www.fisiotv.cat

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×