Nou sistema de cotització per a treballadores i treballadors autònoms

Publicada el 05/08/2022

El passat 27 de juliol es va publicar el RDL 13/2022 de 26 de juliol que modifica el sistema de cotització dels treballadors i treballadores per compte propi (règim autònom) i millora la protecció per cessament de l’activitat. Aquesta normativa entrarà en vigor l’1 de gener de 2023.

Les modificacions aprovades canvien el sistema de càlcul de les quotes mensuals que les i els treballadors autònoms pagaran a partir de l’entrada en vigor d’aquest nou sistema de cotització i que resumim en els següents punts:

1. El sistema s’implementarà en un termini de tres anys, de 2023 a 2025, en què les quotes s’ajustaran durant aquest període de temps.

2. S’aprova un sistema de trams d’ingressos mensuals que determinen les bases de cotització i les quotes mensuals a pagar per cada autònom. El tram mínim és d’ingressos inferiors o igual a 670 euros (quota mínima a pagar, 230 euros al mes) i el tram màxim és d’ingressos superiors a 6.000 euros (quota mínima a pagar, 500 euros).

3. Les i els treballadors autònoms estaran inclosos en un tram de cotització en funció del  “rendiment net” de la seva activitat professional. A l’inici de l’any, les i els treballadors autònoms seran responsables de comunicar a la Seguretat Social (a través del portal Import@ss) l’estimació del seu rendiment net, i podran canviar de tram, en funció del rendiment net que vagin tenint 6 cops durant l’any. Acabat l’any i calculat el rendiment net final, la Seguretat social farà una regularització per reclamar o retornar les quotes, depenen si el rendiment net final és superior o inferior al cotitzat durant l’any.

4. El sistema estableix la quota mínima per tram, però es pot, voluntàriament, augmentar la base de cotització fins a la base màxima de 4.139,40 euros.

5. Per a nous autònoms es fixa una quota bonificada de 80 euros durant els primers dotze mesos, extensible a dotze mesos més, si el rendiment net és inferior a Salari Mínim Interprofessional (SMI).

6. La normativa estableix una col·laboració més estreta entre el Ministeri d’Hisenda i el de Seguretat Social a fi de controlar els rendiments nets declarats a les declaracions de renda d’autònoms.

7. El nou sistema de cotització millora i amplia la cobertura d’atur per autònoms i autònomes en cas de finalització de l’activitat professional.

8. Tots els tràmits derivats d’aquesta nova norma, seran telemàtics i serà imprescindible tenir el certificat digital o Cl@ve PIN.

Aquest nou sistema de cotització que entrarà en vigor l’1 de gener de 2023, està encara pendent de desenvolupament reglamentari i d’algunes qüestions d’operativa pràctica. Continuarem informant puntualment del més destacable, novetats i aspectes essencials.

El Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya (CFC) ja està organitzant conjuntament amb l’Assessoria fiscal i laboral sessions informatives i pràctiques pels mesos d’octubre i desembre de 2022, en què s’explicarà el funcionament del nou sistema de cotització per autònoms i autònomes amb exemples pràctics i resolució de dubtes al respecte.

 

Detall de bases de cotització i quotes mínimes de pagament mensual per tram.

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×