Presentem la “Guia clínica de fisioteràpia per al maneig de la covid persistent”

Publicada el 26/01/2023

La pandèmia sanitària causada per la COVID-19 i els símptomes persistents que aquesta afecció va ocasionar ens va agafar totalment desprevinguts. Era una malaltia desconeguda que no sabíem ben bé com tractar i desconeixíem les complicacions que podia generar, sobretot a llarg termini. Ara sabem que entre el 10 % i el 15 % de les persones que es contagien de COVID-19, independentment del grau d'afectació, pateix covid persistent, que és una malaltia que afecta persones que s'han recuperat de la covid, però que encara tenen efectes derivats de la infecció o que presenten símptomes durant molt més temps del què seria d’esperar com malestar general, dispnea, dolor muscular, fatiga, símptomes neurològics, alteracions digestives, problemes de memòria, de concentració, insomni, manca d’olfacte i de gust, etc.

En moltes d’aquestes manifestacions de la covid persistent, la fisioteràpia ha esdevingut una gran aliada atès que pot ajudar, entre d’altres, a recuperar la mobilitat, la força i a millorar la respiració. Amb aquest objectiu, des del CFC s’ha incentivat l’elaboració de la Guia clínica de fisioteràpia per al maneig de la covid persistent, una guia que recull la millor evidència científica actual en el maneig de la covid persistent i que aporta un seguit de recursos pràctics que pretenen donar resposta, des de la fisioteràpia, a les seves manifestacions i símptomes. La guia es fonamenta en la literatura actual considerant la fisiopatologia de la malaltia i els símptomes persistents que genera, així com en el coneixement dels aspectes essencials de l'avaluació i les estratègies de maneig dels símptomes persistents mitjançant la fisioteràpia.

Aquesta guia serà material de suport i el nexe al voltant de la qual ha de girar el Curs per al maneig de la covid persistent, que s’iniciarà el 13 de febrer i cadascú el podrà fer al seu ritme a través del Campus virtual de CFC. L’objectiu d’aquest curs en línia és conèixer els mecanismes fisiopatològics de la covid persistent, aprendre les avaluacions més adequades per valorar els seus efectes, dissenyar i aplicar programes d’intervenció per al seu tractament i adquirir els coneixements teòrics i pràctics per a un abordatge integral.

Els col·legiats i col·legiades que superin aquest curs podran comptar amb un certificat del CFC així com amb un distintiu que els acreditarà com a centre/consulta en la qual es tracta la covid persistent amb la millor evidència científica actual.

Les inscripcions al curs s’obriran el proper 30 de gener i les podreu fer aquí, on també trobareu més informació.

D’altra banda, us informem que tant el curs com la guia compten amb el suport del Col·lectiu d’Afectades i afectats persistents per la COVID-19, una plataforma que demana que hi hagi uns protocols adequats per assistir a les persones que presenten símptomes persistents. En aquest sentit, i com que sabem que la fisioteràpia és clau per a la millora de molts dels símptomes que presenta la covid persistent, el Col·legi subvencionarà un programa pilot de tractaments gratuïts per a pacients afectats per aquesta patologia.

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×