El 76 % de les persones que visiten un fisioterapeuta estan satisfetes amb l’atenció professional

Publicada el 05/10/2023

Amb l’objectiu conèixer la percepció de salut de la ciutadania, en quin punt estem com a professió i com està posicionada, la fisioteràpia, d’entre el conjunt de la resta de les professions sanitàries, hem encarregat un estudi de salut que s’ha confeccionat mitjançant una enquesta a 2.000 catalans i catalanes d’entre 18 i 65 anys.

L’estudi es divideix en dos grans blocs: el de salut (percepció de salut personal, principals preocupacions, problemes musculars/articulars...) i un de concret centrat en la fisioteràpia (motius de consulta o de no consulta, freqüència visites a l’any, valoració del servei...).

Entre d’altres, destaquem que:

  • A Catalunya, 3 de cada 4 persones declaren tenir bona salut (75 %). Aquesta percepció empitjora significativament a mesura que augmenta l’edat.
  • Les principals preocupacions de la ciutadania en matèria de salut són les musculars, articulars/òssies i mentals (sobretot entre els més joves), que es canalitzen principalment a través del metge de capçalera (42 %).
  • El professional al qual es dirigeixen principalment els enquestats per resoldre problemes musculars o articulars és el metge de capçalera (44 %), seguit del fisioterapeuta (20 %) i el traumatòleg (18 %). No obstant, quan més jove és la persona (18-35), és un 29% que va al fisioterapeuta en primer lloc.
  • El 76 % de les persones que visiten un fisioterapeuta valora positivament el servei.
  • Dues de cada tres persones han consultat o visitat alguna vegada el fisioterapeuta (69 %), principalment a causa de lesions musculars o articulars (48 %).
  • Un 31 % de la població no visita el fisioterapeuta per motius econòmics, raó per la qual es fa més necessària que mai una de les històriques reivindicacions del CFC: la importància per a la salut de la ciutadania d’ampliar la cobertura de fisioteràpia al sistema de salut públic, evolucionant cap a poder activar l’accés directe a fisioteràpia. A Catalunya, només 1 de cada 5 pacients accedeix a fisioteràpia a través del sistema públic de salut.

En resum, aquest primer Baròmetre de la Salut i la Fisioteràpia a Catalunya permet fer una valoració molt positiva del coneixement de la fisioteràpia per part de la ciutadania catalana ja que un 69 % dels entrevistats ha anat algun cop a una consulta de fisioteràpia. A més, la seva valoració del servei és molt positiva en 3 de cada 4 casos, un percentatge alt de satisfacció.

A grans trets, l’enquesta demostra, d’una banda, l’alta prevalença de les patologies musculars o articulars en la salut de la ciutadania de Catalunya i també el desig i voluntat de la gran majoria de la població de fer ús dels serveis de fisioteràpia si el sistema públic els oferís de manera més generalitzada.