La IV Jornada de Fisioteràpia de l’Esport reuneix prop de 200 assistents a Barcelona

Publicada el 28/04/2023

El passat divendres 21 d’abril, l’hotel Barcelona Catalonia Plaza de la ciutat comtal va acollir la quarta edició de la Jornada de Fisioteràpia de l’Esport, organitzada pel Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.

La Jornada es va iniciar amb la inauguració del degà del Col·legi, Ramon Aiguadé, qui va donar la benvinguda a assistents, ponents i organitzadors i va voler destacar que el món de l’esport és molt conscient, gràcies a la tasca feta les darreres dècades, que la fisioteràpia és essencial per aconseguir resultats òptims en la pràctica esportiva. Va incidir en què la fisioteràpia esportiva ha evolucionat de manera extraordinària en els darrers anys i hem vist com els i les fisioterapeutes s’han integrat de manera definitiva en els equips professionals dels esportistes, ja sigui en esports individuals o col·lectius. Va explicar, també, que els continguts dissenyats per a la Jornada es basaven en dos grans eixos: la interdisciplinarietat com a part fonamental de l’èxit en l’àmbit de l’esport, i el soli, un múscul que molt sovint suposa un repte en el seu abordatge.

Seguidament va tenir lloc la ponència “El soli, el seu rendiment i la seva lesió. Com influeix en l'activitat física i l'esport?”, a càrrec del fisioterapeuta i preparador físic de la Selecció Nacional femenina d'Ucraïna, Jordi Escura, que es va centrar en conèixer el soli, un múscul sovint oblidat, les seves peculiaritats, en què fixar-nos per intentar prevenir-ne lesions i algunes estratègies a tenir en compte en cas d'una lesió.

La “Gestió i tractament de les tendinopaties d’extremitats inferiors en esportistes adolescents de l’Alt Rendiment Català”, va ser la segona ponència de la jornada, impartida per Montse Pujol, doctora en Fisioteràpia, responsable del Servei de Fisioteràpia del Consell Català de l’Esport i professora associada de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, UIC. Per a Pujol, l’esport que es practica, el moment de la temporada, les capacitats físiques de l’atleta i les càrregues d’entrenament seran alguns dels factors que faran que cada tendinopatia s’abordi terapèuticament de manera totalment diferent i individualitzada. En aquest abordatge seran eines bàsiques l’educació, el tractament actiu basat en exercicis per a la millora de la força i del control neuromuscular de la musculatura l’extremitat inferior, resoldre els factors de risc modificables i el control de les càrregues d’entrenament.

Tot seguit va ser el torn d’Ana Jiménez, fisioterapeuta, màster oficial en Fisioteràpia invasiva, màster oficial en gestió sanitària i postgrau en Exercici terapèutic i Readaptació funcional, que ens va presentar la ponència “Espatlla a l'esport: repte fisioterapèutic”. D’acord amb la seva opinió, per a nosaltres com a fisioterapeutes, les lesions d’espatlla són un repte de diagnòstic, de tractament i de prevenció, en què el treball en equip interdisciplinari i l'evidència científica i clínica forma part de l’estratègia per assolir els nostres reptes diaris.

Després d’una pausa per a l’esmorzar, va ser el torn de “El procés de readaptació de les jugadores i jugadors lesionats al Futbol Club Barcelona”, ponència impartida per la fisioterapeuta, graduada en CAFE i professora del Grau de CAFE, Laura Ràfols. La seva ponència va tenir una part inicial on va explicar com es treballa a nivell interdisciplinari a diferents seccions del Futbol Club Barcelona i, una de posterior en què es va centrar a explicar com funciona el procés de readaptació al Futbol Club Barcelona, la seva metodologia i el perquè de tot el que es fa i s'utilitza per tal de que les jugadores i els jugadors lesionats arribin amb les màximes condicions al seu retorn amb l'equip.

La cinquena ponència de la Jornada es va centrar en “Procés de rehabilitació i retorn al rendiment en una lesió muscular al soli”, a càrrec del fisioterapeuta, graduat en CAFE i màster en Readaptació de Lesions Esportives, Rubén Cabanillas. En la seva intervenció va mostrar l’abordatge d’aquest múscul des de la llitera en una fase aguda fins que torna a estar en rendiment en el seu esport. També va explicar com podem progressar en l’exercici durant el procés de recuperació i de quines eines o tecnologia ens podem ajudar per optimitzar el procés.

Després de la pausa per dinar, la Jornada va continuar amb la ponència del doctor per la URL i membre del grup de recerca SGR: Salut Activitat Física i Esport, Xavier de Blas. Amb el títol “Valoració de la força amb Chronojump. Repeticions, explosivitat, estabilitat de la força, millor segon, algòmetre i dinàmica en elements elàstics”, ens va mostrar com es calculen les repeticions, com es discuteixen les variables per a la mesura de la explosivitat, com s’avalua l’estabilitat de la força. A més, va indicar la manera d’obtenir una valoració de màxima força mitjana durant un determinat temps i també l'ús de l’algòmetre de Chronojump per conèixer quin estímul exacte produeix el dolor.

Les “Claus anatòmiques per entendre millor la lesió esportiva”, impartida per Albert Pérez, fisioterapeuta, anatomista i investigador del grup ACTIUM, es va centrar en donar a conèixer nous enfocaments anatòmics (clínics o més funcionals) que ajuden el professional de la fisioteràpia a entendre millor el motiu d'una determinada lesió o el fonament anatòmic que hi ha en determinats tractaments ja validats prèviament en l'àmbit esportiu.

La vuitena ponència es va centrar en la “Tendinopatia aquíl·lia. Maneig en un equip de bàsquet professional”. Impartida per Daniel Florit, llicenciat en Medicina i especialista en Medicina de l'Educació Física i l'Esport, va detallar l’alta prevalença d’aquesta patologia a causa de les característiques del propi esport, els requeriments físics i el calendari de competició i com el bon maneig de les tendinopaties de l’Aquil·les requereixen d'una relació de col·laboració entre metges, fisioterapeutes, preparadors físics i entrenadors per organitzar el treball que ha de fer el jugador.

La ponència que va tancar la IV Jornada de Fisioteràpia de l’Esport va ser “Hem de tractar diferent les lesions musculars i les tendinoses? El cas del soli”, amb Alfons Mascaró, fisioterapeuta, osteòpata, màster en Activitat Física i Esport i vocal de la Junta de Govern del CFC. En la seva ponència va fer una revisió bibliogràfica de diferents articles relacionats amb el soli, la seva lesió i el seu tractament. Mascaró, com a vocal de la Junta de Govern, també va ser l’encarregat de fer la cloenda de la IV Jornada de Fisioteràpia de l’esport, agraint a assistents, ponents i organització la seva implicació.

Podeu veure l'àlbum de fotografies de la jornada a la nostra pàgina de Facebook

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×