La transcripció de les entrevistes als dos candidats a degà del CFC

Publicada el 31/10/2018

Dos candidats a degà. Dues candidatures. Dotze persones a cada candidatura. I una colla de propostes, de plans de futur (l’immediat i el dels anys a venir). Ahir publicàvem l’entrevista que hem fet als dos candidats en vídeo.

Avui compartim amb vosaltres la transcripció d’aquesta entrevista. Responen Ramon Aiguadé Aiguadé (“Ara + Fisioteràpia Equip R. Aiguadé”) i Francesc Rubí i Carnacea (“Fisioteràpia en acció”).

1—Quins punts forts i quines mancances veuen ara mateix, des de la seva candidatura, en el col·lectiu dels fisioterapeutes catalans?

AIGUADÉ.—Tenim un col·lectiu fort i molt ben preparat. Molt reconegut internacionalment. Tenim fisioterapeutes que treballen a nivell internacional i que tenen un alt reconeixement de les institucions i dels organismes públics, tant a França com a Itàlia, com en altres països. El grau en Fisioteràpia ha suposat un gran salt qualitatiu i quantitatiu amb accés al doctorat i, per tant, a la recerca de manera directa. Per tant, penso que això ens ha de donar, en el futur, més reconeixement i més força, a la professió. Destacaria també, en aquest sentit, que ens cal més cohesió, més força de grup, ens cal ser més conscients del que podem aportar a la societat, i explicar-ho millor. I aquí, el Col·legi hi té un paper important, en el qual hem de fer costat als nostres col·legiats i col·legiades.

RUBÍ.—Quant a punts forts, el primer és la joventut. Som una professió dinàmica, amb molta empenta i amb un alt nivell de formació. Jo crec que tenim les promocions millor formades de la història. Tant a nivell tècnic com a nivell científic. I això és molt bo. Per un altre costat, som una professió amb un alt reconeixement social. Som la professió amb el millor reconeixement social, sent la tercera professió de sanitaris, en nombre. Quant a amenaces que presenta la professió. Primer de tot, la precarietat laboral, que ens porta a tenir problemes importants quant al reconeixement econòmic de la professió: hi ha molt poques ofertes de treball, a nivell privat i, sobretot, el que més ens preocupa, a nivell públic, sobretot a l’atenció primària. Això porta dos problemes importants. Un, la fugida de talent cap a països veïns, com tots sabem, i dos, que una gran part del nostre col·lectiu està donat d’alta del règim d’autònoms, amb els problemes que això comporta.

2—A curt termini, quines seran les primeres mesures que duran a terme, si són escollits?

AIGUADÉ.—Volem un Col·legi més participatiu. En aquest sentit, en cas de ser escollits, al cap de poc temps haurem de convocar la primera assemblea que ens tocaria com a nova Junta de Govern del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya. Volem que sigui una assemblea molt més participativa del que han estat tradicionalment les assemblees del Col·legi. Voldríem que fos retransmesa en “streaming”, que tinguis la possibilitat de preguntar “on-line”, i, per tant, que prenem les decisions entre tots i totes els col·legiats. Volem també un Col·legi que divulgui més el que és la Fisioteràpia, que expliqui a la societat el que pot aportar un fisioterapeuta a les seves vides. I després, els dos grans eixos que volem i ens comprometem a posar en marxa de seguida de ser escollits. L’emprenedoria. Que tenim molts col·legiats i col·legiades joves amb necessitats de treball, a la nostra societat, i que tenen molts problemes en aquest sentit. I la lluita contra l’intrusisme. Amb el qual creiem que hem de ser més eficaços i fer costat a tots els col·legiats i col·legiades que pateixen cada dia aquest problema.

RUBÍ.—Tenint en compte que estem en un Col·legi dinàmic, que porta un dia a dia molt feixuc, el primer que hauríem de fer és que no es noti la transició de la Junta de Govern. A partir d’aquí, pensem que hi ha quatre punts molt importants a desenvolupar. El primer, una auditoria interna per veure de quin punt partim. El segon, començar a presentar-nos, ens hem de presentar a la societat, ens hem de presentar a les institucions, tant del nivell de la Fisioteràpia (Consejo General, la resta de col·legis, les associacions científiques) com les institucions polítiques amb les que haurem de treballar colze a colze. Per un altre costat, els pressupostos. Han caigut unes eleccions a mitjans de novembre i 2019 està aquí mateix, que vol dir que hem d’adequar ràpidament els pressupostos per dur a terme part del nostre programa electoral. Com a mínim, el principi. I per últim, pensem que és important modernitzar l’estructura del Col·legi per adequar-lo organitzativament a aquelles coses que pensem que seran més importants al principi.

3—Pot enumerar els grans eixos del seu programa electoral, que desplegaran durant la legislatura, si són escollits?

AIGUADÉ.—Hem desenvolupat quatre eixos. El professional. En el qual volem vetllar pels professionals que composem el Col·legi. Perquè el Col·legi som tots. Volem que hi hagi més formació, volem que hi hagi més territori, que hi hagi més jornades al llarg de tot el territori on puguem participar d’aquest Col·legi. Volem que hi hagi un gran programa d’exercici terapèutic, perquè creiem que és un dels grans camps de futur i que ens pot arreglar moltes de les situacions que patim actualment, com per exemple pot ser el treball amb les mútues. L’àmbit social. Volem fer convenis amb ajuntaments, amb consells comarcals, per explicar a cadascun dels ciutadans de Catalunya què els pot aportar la Fisioteràpia. Un tercer eix seria la Comunicació i les TIC, les quals utilitzarem per fer difusió del què és la Fisioteràpia. Convertint per exemple el Dia de la Fisioteràpia en el Mes de la Fisioteràpia. I durant aquest mes, que hi hagi moltes activitats relacionades, amb la voluntat d’apoderar la societat amb el que és la Fisioteràpia. Finalment, un eix econòmic. En el qual prendrem algunes decisions encaminades a millorar els recursos del Col·legi, que els puguem utilitzar per tal de difondre la feina dels fisioterapeutes catalans.

RUBÍ.—El nostre programa està vertebrat per quatre grans eixos, d’una manera molt resumida. El primer eix, l’empoderament del fisioterapeuta. Aquí, fomentar la carrera professional és bàsic. Pensem que podem millorar l’ocupabilitat, les condicions econòmiques i laborals dels nostres professionals, i el reconeixement social. El segon eix, la promoció de la marca Fisioteràpia. Les fites a aconseguir són, aquí, la pràctica real basada en l’evidència, aconseguir un inici d’especialitats i la derivació directa en patologies, com a mínim, d’alta prevalença i baixa complexitat. El tercer eix, demostrar que som eficients a nivell sanitari, per promoure, amb les condicions polítiques adequades, un canvi en la política sanitària. I per últim, apropar molt la professió a la nostres societat, no només des d’un punt de vista assistencial, que és el que hem fet fins ara, sinó a nivell de promoció, de prevenció i, bàsicament, d’educació de la nostra societat.

4—Vol dirigir algun missatge més, als col·legiats, com a candidat a degà del CFC?

AIGUADÉ.—La nostra candidatura és una candidatura renovadora però equilibrada. Amb capacitat de gestió i amb presència a tot el territori. Us convidem a que mireu el nostre programa. Que el mireu detalladament. Perquè és un programa molt específic i és un programa molt concret, que creiem que suposa un canvi substancial en el que és la Fisioteràpia actual. Creiem que tenim reptes importants per afrontar en els propers anys i necessitem una Junta de Govern que pugui fer-ho amb garanties i amb capacitat de treball. El nostre equip és un equip cohesionat. Si mireu la nostra web i veieu qui formem aquest equip, segur que trobareu moltes cares conegudes, que són garantia, per la seva expertesa i per la seva experiència en diferents àmbits, de poder desenvolupar aquest programa ambiciós que presentem. La nostra força és que som un col·lectiu molt nombrós. I això es pot veure com un inconvenient o es pot veure com un avantatge. Volem cohesionar el grup. Volem tenir la força de tot el grup, de tots els fisioterapeutes catalans i catalanes per poder anar a les institucions públiques i defensar els nostres interessos, perquè estem convençuts que la Fisioteràpia és beneficiosa per a la societat. No conec cap fisioterapeuta  que, malgrat tots els problemes que tenim (l’intrusisme; la precarietat laboral, els contractes laborals que a vegades són molt precaris i que presenten moltes dificultats; el conveni desastrós amb geriatria, pel qual hauríem de treballar per aconseguir millors condicions laborals per a aquest conjunt de fisioterapeutes), no conec cap fisioterapeuta que si avui tornés a començar, si tornés als divuit anys i tornés a marcar aquelles caselles amb què escollíem quines eren les millors opcions per desenvolupar la nostra vida professional, no tornés a marcar Fisioteràpia. Per tant, la nostra força és que som fisioterapeutes i estem orgullosos de ser fisioterapeutes. Us convidem a que ens doneu la confiança a la candidatura “Ara + Fisioteràpia”.

RUBÍ.—El grup de la candidatura de “Fisioteràpia en acció” és un grup molt plural, format per gent de tots els àmbits, a nivell professional, amb formacions molt diferents, amb interessos molt diferents, però amb uns valors i un objectiu comuns: ajudar la Fisioteràpia i el fisioterapeuta a assolir, dintre de la societat, el lloc que li correspon. Dintre de la societat i dintre de la sanitat. En aquest aspecte, pensem que hi ha una cosa que hem de tenir tots molt clara: el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya està format per una Junta de Govern que aneu a elegir. Dotze persones. Està format per una sèrie de professionals que hi treballen, en el seu dia a dia. I per gent que conformen comissions, grups de treball, etc. Total, potser unes cent persones i escaig. Només amb aquest col·lectiu, no podem arribar lluny, us necessitem a tots per fer les coses. El primer que hem de buscar és unitat dintre la professió. En aquest moment, per desgràcia, hi ha alguns problemes que ens separen, i els hem de resoldre urgentment. A partir d’aquí, necessitem anar plegats de la mà. Jo crec que tots ens hem de preguntar quin Col·legi volem tenir, quina Fisioteràpia volem tenir, i quin tipus de professionals volem ser, i, des d’aquí, agafar-nos de les mans i tirar endavant com una sola persona. Sinó, dubto que ho aconseguim. També és important per a nosaltres, demanar que voteu. Voteu a qui vulgueu, a qui us agradi. Però voteu. Per sort, en aquestes eleccions, tenim el vot electrònic, i jo crec que la democràcia pot ser una gran festa. Per tant, intentem votar. Si voleu saber més de nosaltres, ens trobareu a les xarxes: fisioterapiaenacció.cat. Moltes gràcies.

Aquesta web utilitza 'cookies' per oferir-te una millor experiència i servei. Al seguir navegant acceptes la nostra política de cookies.×